Radnik prijedorske Mire četvrti na listi mjesečnih zarada u RS sa platom od 13.764 KM

Prema podacima Poreske uprave RS, najveća primanja u Republici Srpskoj u novembru imao je zaposleni u jednoj bankarskoj organizaciji u Banjaluci koji je zaradio 17.800 maraka ili više od 22 prosječne plate.
Na drugom i trećem mjestu po zarađenom iznosu u tom mjesecu nalaze se takođe zaposleni u bankarskom sektoru, jedan čija plata je bila 14.427, a drugi sa platom od 13.841 KM.
Top deset plata
Jedan zaposleni u proizvodnji keksa u Prijedoru zaradio je 13.764 marke i on je četvrti na listi najvećih primanja u novembru, dok je na petom mjestu sa 13.266 KM zaposleni u bankarskoj organizaciji.
Iduća dva mjesta takođe zauzimaju zaposleni u bankarstvu, a oni su u novembru zaradili 12.060, odnosno 11.996 maraka.
Zanimljivo je da se na listi onih sa najvećim primanjima ostvarenim u novembru 2011. godine u Srpskoj nalaze i tri zaposlena u državnim organima u Bijeljini, a svaki od njih zaradio je više od 10.000 maraka i to u neto iznosu.
Tako je, prema podacima Poreske uprave RS, jedan zaposleni u državnim organima u Bijeljini zaradio 11.868 maraka i zauzima sedmo mjesto po visini primanja u Srpskoj u tom mjesecu.
Odmah iza njega su i druga dva zaposlena u državnoj upravi koji su dobili plate od 10.395, odnosno 10.111 maraka.
U PURS-u nisu mogli precizirati u kojim tačno oblastima su zaposleni ovi ljudi, čija primanja znatno prelaze republički prosjek.
Predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac kaže da je plata zaposlenih u državnim organima regulisana zakonom i da niko ne može imati tolika primanja.
– U organima uprave RS nema naknadnih primanja. Ako je zaposlen u lokalnoj samoupravi, sigurno je bilo zloupotrebe ako su tolika primanja, jer čak ni načelnik toliko ne može da ima. Kada su u pitanju javna preduzeća, nisam siguran na koji način su regulisana njihova primanja – naglasio je Vrhovac.
Prosječna plata zaposlenih u javnoj upravi RS iznosi oko 1.063 marke.
Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS „SNjOT“ Saša Grabovac kaže da se ovdje najvjerovatnije radi o honorarima, jer je u suprotnom jako čudno da je neko u državnoj upravi mogao da ostvari toliku platu.
Statistika
Najveće zarade u BiH imaju zaposleni u finansijskom posredovanju, dok su najmanje plaćeni radnici u hotelima i restoranima, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.
I dok je prosječna isplaćena neto plata u novembru 2011. u BiH iznosila 824 KM, zaposleni u finansijskim institucijama imali su prosječna mjesečna primanja od 1.308 KM.
Najbliži po zaradama zaposlenim u finansijama su radnici u kompanijama koje se bave snabdijevanjem električnom energijom, gasom i vodom – 1.177 KM.
Iznad hiljadu KM mjesečno zarađuju još samo zaposleni u javnoj upravi i poslovima odbrane, te obaveznom socijalnom osiguranju – u novembru su u džepove u prosjeku stavili po 1.147 KM, dok su zaposleni u oblasti zdravstvene zaštite i socijalne pomoći inkasirali 999 KM.
Među proizvodnim djelatnostima najbolje stoji rudarstvo, odnosno rudnici i djelatnosti vađenja, gdje su prosječne plate u novembru iznosile 943 KM.
Više od prosjeka zarađuju i zaposleni u preduzećima prevoza, skladištenja i veza, prosječno 911 KM, kao i zaposleni u obrazovanju kojima je prosječna plata 855 KM.
U donjem razredu po primanjima su radnici u prerađivačkoj industriji, gdje je prosječna plata 591 KM.
Zaposleni u trgovini na veliko i malo, firmama za popravke motornih vozila, te predmeta za ličnu upotrebu i domaćinstvo imaju prosječnu platu od 576 KM, dok su najmanje plaćeni radnici u građevinarstvu sa 554 marke, te zaposleni u hotelima i restoranima – 544 KM.
Zloupotrebe
Vrhovac je istakao da zna za slučajeve zloupotreba u opštinama kada su u pitanju plate načelnika odjeljenja.
– Njima se daju veće plate nego što je predviđeno kolektivnim ugovorom, ali i pored toga niko ne može da se približi iznosu od 10.000 KM – kazao je Vrhovac.
Uprava
Prema analizama, plate zaposlenih u javnoj upravi u BiH, koje u prosjeku iznose 583 evra, za 40 odsto su veće od prosječne plate u BiH.
Kada je riječ o javnom sektoru, u odnosu na prosječnu zaradu najveće odstupanje u javnoj upravi je upravo u BiH jer su u Srbiji plate u javnoj upravi za 22 odsto veće od prosjeka, u Makedoniji za 20 odsto, u Hrvatskoj i Sloveniji za 16 odsto, a u Crnoj Gori tek za četiri odsto.
Tekst – Nezavisne novine
Foto i naslov – GradPrijedor.com

Comments are closed.