Radovan Egić – novi knez kneževine Gornja Dragotinja

Foto: Blic.rs

Foto: Blic.rs

U prijedorskom selu Gornja Dragotinja, poznatijem kao jedina kneževina na Balkanu, za novog seoskog kneza izabran je tridesetogodišnji Radovan Egić, koji je i najmlađi izabrani knez do sada.

On je na završnoj svečanosti 34. „Dragotinjskih večeri“ primio krunu, poklonio se zastavi kneževine i u pratnji kneževe garde i štitonoša predstavio se mještanima i posjetiocima ove kulturno-zabavne manifestacije.

„Ovo ne smatram privilegijom, nego odgovornom i časnom obavezom da sve zadatke postavljene pred mene kao kneza izvršavam časno i pošteno“, rekao je Egić.

On je podsjetio da su neki od uslova koje mora da ispunjava knez i to da je u pitanju ugledan domaćin u selu, kojeg poštuju komšije i prijatelji.

„Važnije su moje obaveze da predstavljam selo u najboljem svjetlu, da mirim posvađane komšije i da poženim neženje gdje se nadam da ću imati više uspjeha nego prethodnici“, rekao je Egić.

On je dodao da će tokom svoje „vladavine“ poštovati ustav kneževine i vjerno služiti svojim žiteljima, ali i da će pokušati da radi na unapređenju socijalnog, privrednog, demografskog, naučnog i kulturnog razvoja sela Dragotinja i Marini, koji čine kneževinu.

Egić je sa trona smijenio dosadašnjeg kneza Milana Karlicu koji je tu funkciju obavljao u dva mandata.

Tokom završne večeri ove manifestacije proglašen je i počasni građanin kneževine Dragotinje, a prema odluci Sovjeta to priznanje pripalo je radijskom voditelju Saši Goronji, dok je Povelju kneževine ponijela Olivera Brdar, predsjednik Sovjeta kneževine Gornja Dragotinja.

Kneževina je dobila i novog ambasadora, makedonskog dirigenta Petra Josifovskog koji je bio začetnik horskog natpjevavanja u Prijedoru, sada poznatog Festivala horova „Zlatna vila“.

Na području parohije marinske, kojoj pripadaju sela Dragotinja i Marini, tradicionalno se održavaju „Dragotinjske večeri“ čiji je organizator Omladinska organizacija „Dom mladosti“ iz Gornje Dragotinje. Pokrovitelj ove manifestacije, koja je dio „Prijedorskog kulturnog ljeta“, je grad Prijedor.

Autor: SRNA

Comments are closed.