Raspisan konkurs za studentske i učeničke stipendije

Administrativna služba grada Prijedor raspisala je konkurs za dodjelu 100 novih stipendija za akademsku 2012/2013. godinu, koji će biti otvoren 21 dan.

Načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti Ljiljana Babić navela je da je riječ o 50 studentskih i 50 stipendija za učenike srednjih škola.

„Prošle školske godine dodijelili smo 90 novih stipendija, a ukupno je stipendirano 238 učenika i studenata. Od ovog broja, pravo na dalje stipendiranje ostvarilo je 60 studenata, 23 apsolventa i 33 učenika, dok 52 studenta nisu dostavila potvrdu o upisu u novu akademsku godinu“, navela je Babićeva.

Ona je dodala da je za nove stipendije potrebno oko 150.000 KM, te da će u budžetu grada za 2013. godinu stavka za stipendiranje učenika i studenata biti 300.000 KM, kao i ove godine.

„Kriterijumi za dodjelu stipendija su precizno definisani Pravilnikom o stipendiranju, a među njima su deficitarni kadrovi, studenti viših godina fakulteta prirodnih i tehničkih nauka, studenti i učenici slabijeg imovinskog stanja, a jedan od kriterijuma je prosjek ocjena, odnosno uspjeh u školi“, rekla je Babićeva.

Prema njenim riječima, ispoštovan je prijedlog prijedorske filijale Zavoda za zapošljavanje da se među zanimanjima koja će biti stipendirana, osim pravnika i ekonomista, nađu i defektolozi, matematičari, fizičari, građevinci, profesori njemačkog jezika, veterinari, ljekari i farmaceuti.

Studentska stipendija iznosi 120, a učenička 70 KM.

Osim ovoga, raspisan je i konkurs za dodjelu stipedija kroz saradnju gradske uprave i lokalnih preduzeća koji zajednički finansiraju mlade ljude koji su potrebni tim preduzećima.

„Po tom konkursu biće dodijeljeno šest stipedija, i to četiri za studente Mašinskog, Građevinskog i Šumarskog fakulteta i dvije za učenike smjera tehnička obrada drveta Mašinske škole“, rekla je Babićeva.

Poslodavci koji su se prijavili za ovaj vid stipediranja za vlastite potrebe su „Bosnamontaža“, „Metalna industrija“, „Grosist“ i „Stolarija Vujčić“. Oni će obezbijediti polovinu sredstava koja su potrebna za dodjelu ovih stipendija.

SRNA

Comments are closed.