Rat RS i FBiH preko đačkih leđa

Da li će uopšte krenuti na maturalnu ekskurziju, ovih dana muči učenike prijedorske Srednje medicinske škole, jer se preko njihovih leđa vodi pravi mali rat između turističkih agencija u RS i FBiH.
Sve je započelo prije izvjesnog vremena kada je rukovodstvo Srednje medicinske škole odlučilo da tuzlanska turistička agencija „Guliver“, sa predstavništvom u Prijedoru, organizuje putovanje u Španiju za 75 maturanata te obrazovne ustanove. Odluka je, kažu u školi, „pala“ nakon razmatranja ponuda drugih agencija. Upućeni tvrde da je presudila cijena aranžmana za organizovanje maturalne ekskurzije. Direktor škole i roditelji angažovali su agenciju iz drugog entiteta, jer je ona, tvrde, imala najpovoljniju ponudu. Milenko Kosić, direktor Srednje medicinske škole, pojasnio je da je ponuda agencije „Guliver“ iznosila 550 maraka po đaku, za razliku od drugih, čije su ponude bile i za 200 maraka skuplje.
I taman kada je trebalo da učenici izvrše posljednje pripreme za matursku ekskurziju, umiješala se konkurencija prijedorskih agencija. Naime, predstavnici lokanih agencija, nezadovoljni što matursku ekskurziju u Prijedoru organizuju Tuzlaci, pozvali su i resorno ministarstvo.
„Problemi su potekli od drugih agencija iz Prijedora, čije ponude nisu prihvaćene. Ministarstvo je imalo nekoliko poziva iz Prijedora o tome da nije regularno da agencija iz FBiH uzima novac umjesto agencija iz RS. Nelogično je da se niko od takvih patriota nije upitao kako je dozvoljeno da agencije pljačkaju roditelje“, tvrdi Kosić.
Agencija „Guliver“, navodno, ima i licencu za obavljanje turističkih djelatnosti, koju je dobila od Ministarstva trgovine i turizma RS, što znači da je potpunosti ispunila sve uslove za obavljanje ovog posla.
U Srednjoj medicinskoj školi pojašnjavaju da su stigle i sve potrebne saglasnoti te da ekskurzija neće biti odgođena.
„Dobili smo i saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture RS za plan izvođenja ekskurzije. Bez toga ne bismo otišli na put. Sada nam preostaje da utvrdimo samo datum polaska“, pojašnjava Kosić.
Neke maturanate, koji nisu željeli da im pominjemo imena u javnosti, najmanje je briga iz kojeg entiteta je turistička agencija. Važno im je samo da otputuju na „maturalac“.
Nezavisne novine

Comments are closed.