Ratko Darda na matematičkoj olimpijadi u Kazahstanu

Svi koji poznaju Ratka Dardu, za koga se s pravom može reći da je jedan od najboljih mladih matematičara ne samo na području opštine Prijedor već možda i u cijeloj Republici Srpskoj ne iznenađuje njegova skromnost i ćudljivost.On se nimalo ne razlikuje od svojih vršnjaka, gimnazijalaca, a opet je drugačiji jer za razliku od mnogih on od malih nogu voli matematiku.Bio je vukovac i učenik svoje generacije u osnovnoj školi, a kako sada stvari stoje, iako je tek drugi razred Gimnazije „Sveti Sava“ na najboljem je putu da to postane i u srednjoj školi. On je naime, na Državnom prvenstvu iz matematike koje je održano 15. i 16. maja u Mostaru osvojio treće mjesto i time se, kao jedini matematičar iz Republike Srpske plasirao na Svjetsku matematičku olimpijadu koja će se početkom jula održati u Kazahstanu.
-Matematiku sam zavolio još kao prvačić i nikad mi ništa u njoj nije bilo teško. Volio sam da vježbam zadatke i često sam učestvovao na takmičenjima i imao dobre rezultate, rekao je Ratko dodajući da se za ovo takmičenje pripremao nekoliko mjeseci.
Kaže da je konkurencija bila veoma jaka i da su zadatke radili svi učesnici bez obzira na uzrast.
-Zadaci su bili srednje teški. Prvi dan su zadaci bili nešto lakši, dok su drugi dan znatno teži, priča Ratko i dodaje da je veoma zadovoljan trećim mjestom, budući da je bio jedan od najmlađih učesnika ovog takmičenja.
-Matematika u stvari nije uopšte teška, samo zahtjeva puno vježbe i što je najvažnije da se radi sa razumijevanjem.Meni ne prođe dan da ne uradim poneki zadatak, pogotovo kad znam da ću ići na takmičenje, dodaje Darda.
Direktor Gimnazije „Sveti Sava“ Fatima Kararić je istakla da je Ratko jedno svestrano dijete, matematiku voli iznad svega, zadatke sam pronalazi čak i na internetu.
– Ponosni smo što je jedan ovako talentovani učenik pohađa našu školu i mi ćemo apsolutno podržati njegov razvoj i u matematici i u svim drugim afinitetima koje bude pokazivao. Smatram da je i za njegove vršnjake i profesore izazov imati jednog takvog učenika u svojoj sredini, kazala je Kararićeva.
I dok se već priprema za matematičku olimpijadu , Ratko nam je rekao da mu je velika želja da jednog dana postane profesor matematike i da ima namjeru da studira matematiku.
-Želja mi je da jednog dana budem profesor matematike i da učenicima prenesem znanje iz ovog predmeta kojeg se ne treba bojati, već je ključ svega u vježbi, rekao je na kraju Ratko Darda.
Glas Srpske

Comments are closed.