Ratni vojni invalid iz Prijedora Miladin Cvijić-U izradi proteza našao snagu za život

Ratni vojni invalid Miladin Cvijić (43) i protetičar Vladimir Sladaković (35) izrađuju proteze i protetska pomagala za invalide. Ortopedija „Veteran-protetika“ u Prijedoru otvorena je pre svega zbog ratnih invalida.

Ratne 1992. na gradačačkom ratištu Miladin Cvijić je ostao bez obe noge. Amputirane su mu iznad kolena. Onda je došao na ideju da sa Sladakovićem otvori ortopedsku radnju koja je počela da radi krajem 2011. Cvijić napominje da je prvi put u Rudom, nakon amputacije nogu, video kako se rade proteze. Sada, kaže on, u njihovu ortopedsku radnju dolace pacijenti iz svih krajeva RS.

– Proteze su kao delovi automobila. Što su bolji i kvalitetniji delovi, i auto bolje ide. Tako je i sa stopalima, kolenima, ležištima koje mi izrađujemo. Bitno je i da u svakom momentu pacijenti mogu da dođu da im se proteza popravi – kaže Cvijić.

Sladaković priča da im je prioritet da se zbrinu svi RVI. Različite vrste protetskih pomagala proizvode na jednom mjestu.

Jednostavno do pomagala
Protetičar Vladimir Sladaković objašnjava da je procedura za dobijanje proteze veoma jednostavna, mada je mnogim pacijentima nepoznata. Dovoljno je da porodični lekar izda uputnicu za pregled kod specijaliste, koji će napisati koje je pomagalo potrebno.

Izvor: Euro Blic

Comments are closed.