Razvoj Rudarskog fakulteta koče nepovoljne zakonske odredbe

rudarskifax

Razvoj Rudarskog fakulteta u Prijedoru ograničen je nemogućnošću izlaska na tržište odnosno izrade projektne dokumentacije za privredu i privredne subjekte, izjavio je dekan ovog fakulteta Vladimir Malbašić.

„Te su zakonske odredbe iz 2012. godine i mi još od 2013. godine iniciramo izmjene tih zakona i očekujemo da će ministar /industrije, energetike i rudarstva/, koji je nastupio 2104. godine, i pomoćnik ministra, koji je imenovan prije nekoliko mjeseci, imati više sluha za poziciju Rudarskog fakulteta“, rekao je Malbašić novinarima u Prijedoru nakon razgovora sa ministrom nauke i tehnologije Republike Srpske Jasminom Komićem.

On je pojasnio da je prema Zakonu o rudarstvu ovaj fakultet eliminisan sa tržišta jer izradu projekte dokumentacije mogu da rade samo privredna društva.

„Prema Zakonu o geologiji mogućnost istraživanja imaju i druga pravna lica, ali geolozi moraju imati radni na neodređeno vrijeme, a mi svi na univerzitetima smo zaposleni prema Zakonu o visokom obrazovanju gdje svi, osim redovnih profesora, imaju angažman na određeno vrijeme, tako da se ni u geologiji ne možemo pojaviti na tržištu“, pojasnio je Malbašić.

On je dodao da je sa ovim poteškoćama i realnim ograničenjima u radu i razvoju danas upoznao ministra Komića i njegove saradnike.

„S dosta toga nisu bili upoznati. Zainteresovali su se i obećali pomoći koliko mogu“, kazao je Malbašić.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić izjavio je da ima stavri koje treba popraviti da bi se obezbijedili uslovi za naučno-istraživački rad.

„Ministarstvo ima programe podrške i danas je obrazložilo potencijalne mogućnosti i mislim da će doći do unapređenja naučno-istraživačkog rada i izražena je spremnost Rudarskog fakulteta, s kojim odranije imamo saradnju, posebno u domenu opremanja“, kazao je Komić.

Govoreći o zakonskim preprekama iz 2012. godine, on je rekao da to nije u resoru ovog ministarstva, ali da je za očekivati da se taj problem riješi

Na Rudarskom fakultetu u Prijedoru trenutno se školuju 152 studenta na jednom studijskom programu i u prvom ciklusu, ima 23 zaposlena i godišnji budžet između 680.000 i 700.000 KM. Do sada je diplomiralo 99 studenata među kojima su 73 radno angažovana.

U toku je licenciranje novog studijskog programa – geološkog inženjerstva koje bi trebalo da bude dostupno studentima od naredne akademske godine.

Prvi ljudi Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske i Rudarskog fakulteta Prijedor otvorili su danas i temu o mogućem programu profesionalnog doobučavanja diplomiranih inženjera gdje bi oni mogli da nakon godinu dana polože stručni ispit.

Naime, diplomirani inženjeri rudarstva poslije studija ne mogu dobiti posao jer nemaju stručni ispit i potrebna im je pomoć da u što kraćem vremenu dođu i do tog uslova kako bi bili konkurentni na tržištu rada.

Autor: SRNA

Comments are closed.