Registrovano KUD „Brdo“ i NVO „Behar“

Okruzni sud u Banjoj Luci ovjerio je ovih dana registraciju dva Udruzenja gradjana. Registrovano je KUD ( Kulturno-umjetnicko drustvo) „Brdo“ sa Lijeve obale i Nevladina organizacija „Behar“ iz Prijedora. Pomenuta dva udruzenja su nastala voljom gradjana, prvenstveno povratnicke populacije.
Vec duzi vremenski period povratnicku populaciju, prati „nepresusna“ teznja i potreba u iznalazenju vise mjesta u upraznjavanju svakodnevnih potreba iz oblasti kulture, sporta i drugih oblika organizovanja te i potreba pruzanja doprinosa u izgradnji, edukaciji i unapredjenju civilnog drustva, pogotovo kod omladine. Kulturno umjetnicko drustvo „Brdo“ sa Lijeve obale, egzistira vec, skoro godinu dana. Ovi „harni“ entuzijasti su uz svesrdnu pomoc ljubitelja i prijatelja folklora postigli zapazene rezultate u oblasti tradicionalnog zabavljanja i druzenja, kroz folklor. Imali su brojne nastupe. Bili su cak i u ulozi domacina. Svojim umijecem u izvodjenja raznih tradicionalnih igara..onako „poluobuceni“ fascinirali su mnoge ljubitelje folklora pogotovo starije i iskusnije kolega iz branse folklora.
Nevladina organizacija „Behar“ je nastala kao rezultat potrebe povratnicke populacije
u ovim pomalo „tugarli“ vremenima, za jacim uvezivanjem, saradnjom i cescom uzajamnom komunikacijom. Ova Nevladina organizacija u svojim programskim ciljevima ce voditi racuna o sljedecim principima:
-razvoj kulture, sporta i umjetnosti,
-afirmacija i angazovanje mladih u drustvu,
-edukacija mladih iz svih oblasti drustvenog zivota,
-jacanju kulturnih i etickih principa,
-demokratizacija i razvoj civilnog drustva,
-saradnja sa organizacijama i udruzenjima u zemlji i inostranstvu,
-njegovanje i promovisanje kulturnih tradicija i obicaja svih naroda koji zive na podrucju djelovanja Udruzenja,
-izdavanje publikacija, brosura, casopisa u skladu sa Zakonom o udruzenjima i fondacijama RS,
-organizovanje raznih manifestacija iz oblasti kulture, sporta i umjetnosti.
Oba pomenuta Udruzenja ce u svojim Upravnim odborima imati prepoznatljive osobe, osobe od povjerenja, i sa politickim iskustvom..Zastupljeni su predstavnici omladine, zena i dijaspore. Ostavljeno je mjesta i za ostale aktiviste koji se prepoznaju u ovom obliku organizovanja.. Finansirace se clanarinom, dobrovoljnim prilozima i donacijama.
Za predsjednika KUD „Brdo“ imenovan je Mirsad Duratovic
Za predsjednika Nevladine organizacije „Behar“ imenovan je Nijaz Brkic
Za predstavnika dijaspore zasad imamo samo jedno ime, u liku Nedima Kadirica.
Vrata od oba pomenuta udruzenja, su sirom otvorena.
Dobrodosli.
Pridruzite nam se.
Izvor: www.mojprijedor.com

Comments are closed.