Rekonstrukcija Vatrogasnog doma u Prijedoru: Za bolje uslove ulažu dva miliona KM

U Prijedoru je raspisan tender za izvođača rekonstrukcije i nadogradnje gradskog Vatrogasnog doma koja bi trebalo da počne u prvoj polovini ove godine.

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš kaže da će biti uloženo oko 1.900.000 KM kako bi stari objekat dobio moderan izgled i bio funkcionalniji za rad vatrogasaca.

– Rekonstrukcijom i proširenjem dobijamo veći prostor za smještaj savremenih vatrogasnih vozila koja zbog svojih tehničkih karakteristika zahtjevaju veću visinu garaže, biće zamjenjene stare i dotrajale instalacije, uređena unutrašnjost zgrade, a i njen vanjski izgled, sredićemo asfaltnu površinu koja je istanjila pod pritiskom vozila, ali veoma je bitno što ćemo nakon toga dobiti i direktan izlaz na saobraćajnicu prema zapadnim dijelovima grada – rekao je Miljuš.

Montažni objekat koji je pored Vatrogasnog doma, a u kojem je smještena gradska organizacija Crvenog krsta i prostorije Mjesnih zajednica, biće porušen, a oni će dobiti prostorije na drugim lokacijama u Prijedoru.

Novac za rekonstrukciju zgrade, biće dijelom obezbjeđen od naknade koju privredna društva i pravna lica uplaćuju u visini 0,04 odsto od poslovnog prihoda za posebne mjere zaštite od požara. Od te naknade 40 odsto ide Vatrogasnom savezu RS, a 60 odsto u budžete lokalnih zajednica.

– Ova sredstva su izuzetno važna za sve Vatrogasne jedinice, i dobrovoljne i profesionalne, i da nema te naknade radili bi u izuzetno teškim uslovima, jer njima nabavljamo vatrogasna vozila čija je cena od 250.000 KM pa na više, a evo i mi smo taj novac na gradskom računu za posebne namjene skupljali za rekonstrukciju doma unazad nekoliko godina – ističe Miljuš. Dodaje da bi radovi na domu trebalo da traju oko godinu dana i da neće ometati rad i dinamiku 37 prijedorskih vatrogasaca. Oni su najviše posla proteklih dana imali na gašenju dimnjaka.

– U januaru smo gasili 18 požara na dimnjacima, što je mnogo kada se uzme u obzir da smo prošle cijele godine imali takvih 58 požara – poručuje Miljuš.

Autor: Bojana Majstorović – Blic.rs

Comments are closed.