Rekordan broj posjetilaca u Noći muzeja

22-Prijedor---izlozba-Tragovima-nasih-predaka

Više od stotinu ljudi posjetilo jo sinoć Muzej Kozare u Prijedoru što je rekordan broj u posljednjih devet godina od kada se u ovoj ustanovi obilježava Noć muzeja.

„Praksa u svijetu je da se tu noć stalne postavke i tematske izložbe kao uobičajeni sadržaji obogate nekim aktivnostima koje imaju svrhu da širu publiku privuku u muzej i predstave muzej u nekom drguačijem svjetlu“, rekao je direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić.

Noć muzeja u Muzeju Kozare trajala je od 20.00 časova do iza ponoći, a praćena je koncertom banjalučkog džez sastava „Mundens“ /Moondance/ koji je privukao i namjernike i slučajne prolaznike.

22-Prijedor---Noc-muzeja-u-Muzeju-Kozare

„Nismo znali za ovo. Prolazili smo kraj muzeja i čuli svirku, pa odlučili da svratimo da vidimo šta se dešava. Do sada nismo znali da se u Prijedoru obilježava Noć muzeja, a pogotovo ne na ovakav način. Oduševljeni smo“, kažu supružnici u pedesetim godinama.

Pored stalne likovne postavke, etnološke izložbe „Stari zanati“, etnološke izložbe „Tragovima naših predaka“, te istorijske izložbe „Kozara, spomenik slobode“, gosti Muzeja Kozare sinoć su mogli vidjeti demonstraciju starih zanata i film o narodnim nošnjama iz zbirke Aleksandra Dragića.

Najmlađim posjetiocima poklonjene su majice sa logom Muzeja Kozare i ovogodišnje Noći muzeja, a distribuisani su i flajeri nove aktivnosti Muzeja Kozare pod nazivom „Poklonite muzeju“ koja je jedan od načina za dopunjavanje muzejskih zbirki.

22-Prijedor---Zoran-Radonjic-(krajnje-desno)

Radi se o javnom pozivu svim građanima Prijedora koji posjeduju i spremni su pokloniti matičnom muzeju interesantne predmete, fotografije, dokumente iz perioda od 1950. do 1990. godine, koje bi muzej iskoristio u narednoj godini za realiazaciju istorijske izložbe o tom periodu.

Noć muzeja u svijetu se obilježava od 1997. godine, a u Muzeju Kozare od 2008. godine. Održava se prve subote nakon 18, maja Međunarodnog dana muzeja.

Autor: SRNA

Comments are closed.