Rešić: Blanik kup Prijedor 2012-Jedinstven sportski događaj u regionu

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je da je 7. Blanik kup koji će u subotu, 25. avgusta, biti održan na Aerodromu Urije jedinstven sportski događaj u regionu.

„Veoma je važno podržati dobre sportske događaje i uopšte dobre projekte i mi se trudimo da to prepoznamo. Blanik je zaista vrijedan da bude promovisan“, rekla je Rešićeva, te dodala da mlade treba podstaći da se bave sportom, jer je to preduslov za zdrav život.

Ona je dodala da je vazduhoplovstvo brend Prijedora i da je veoma bitno promovisati ovakve i slične manifestacije, jer nije mala stvar imati istoriju formiranja prve partizanske vazduhoplovne jedinice.

„Vazduhoplovstvo itekako jeste brend Prijedora. Aeroklub Urije do sada je vazduhoplovstvu poklonio dosta padobranaca, pilota koji sada djeluju širom svijeta“, istakla je Rešićeva.

Rešićeva, koja će ove godine otvoriti Blanik kup, naglasila je i da organizatore raduje što se iz godine u godinu povećava broj učesnika ovog takmičenja.

„Posebno raduje što su to mladi koji su prepoznali ovu ideju, kao i Prijedor kao mjesto za jedriličarstvo. To je odlična promocija ovog grada, naše republike, sporta… A lijepo je vidjeti i da jedriličarska sekcija svake godine ima sve više polaznika, svih generacija i svih polova. To garantuje budućnost – i mladih i Republike Srpske“, rekla je Rešićeva.

Na 7. Blanik kupu očekuje se učešće oko 40 takmičara iz BiH, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Makedonije. Svečano otvaranje zakazano je za 11.00 časova, prvi takmičarski letovi od 12.00 časova, uz napomenu organizatora da će prvi put, ove godine, biti organizovan defile aviona prije proglašenja pobjednika koje je zakazano za 17.00 časova.

Organizator manifestacije je Aero-klub „Prijedor“, a pokrovitelji su Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo porodice, omladine i sporta i opština Prijedor.

Riječ je o takmičenju pilota u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici „blanik L-23“ koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje.
SRNA

Comments are closed.