Rodići strahuju da će im sin ponovo pobjeći

Spomenka i Bogdan Rodić, iz prijedorskog naselja Nova Orlovača, strahuju da će im trinaestogodišnji sin D.R. ponovo pobjeći od kuće, jer žive u teškoj materijalnoj situacija, a dječak se odao skitnji.

Dječak je prošlog mjeseca, nakon što je nekoliko dana pobjegao od kuće, pronađen kod druga u prijedorskom selu Zecovi i vraćen je roditeljima.

Njegovi roditelji kažu da sa tri sina žive u veoma lošim egzistencijalnim uslovima. Braća spavaju na krpama i prljavim dušecima koji su prostrti na golom betonu. U kući koja je izgrađena prije dvije godine Rodići nemaju namještaj, a hranu, kad imaju, spremaju na starom šporetu u dvorištu.

„Krov nam prokišnjava, pa se plašimo da će se divlje urađene elektroinstalacije u kući zapaliti i da ćemo svi izgorjeti. Mada povremeno radim u ribnjaku, novca nemam da prehranim djecu. Moj sin, koji je već u dva navrata pobjegao od kuće, odao se skitnji, napustio školu i upao u loše društvo“, priča Bogdan Rodić.

On tvrdi da se njegov najstariji sin već duže vrijeme druži s jednim sedamnaestogodišnjakom iz sela Zecovi i da se kod njega skriva kad pobjegne.

„Sinovi nisu krivi što mi nismo u mogućnosti da im pribavimo hranu, jer o nama niko ne brine. Želim da mi sin više ne bježi od kuće i da se okane lošeg društva“, kaže majka Spomenka Rodić.

Socijalni radnik Radenka Karajica, voditelj tima za maloljetničku delinkvenciju u prijedorskom Centru za socijalni rad, potvrdila je da joj je poznat slučaj porodice Rodić i njihovog sina koji bježi od kuće.

„S tom porodicom se dugo radi, ali su supružnici Rodić, nažalost, ograničenih mentalnih sposobnosti. Njihov trinaestogodišnji sin već duže vrijeme je u skitnji. Napustio je školu i ima 210 neopravdanih školskih časova. Sve smo pokušavali u saradnji sa školskim pedagogom, ali pomoći nije bilo. Činjenica je da njegovi roditelji o njemu ne vode brigu, ali ni o ostalo dvoje djece“, navodi Karajica.

Ona ističe da su im na razne načine pomagali, te da dvoje djece iz te porodice ima pravo na dječji dodatak od 200 KM.

„Porodica ima i donaciju, a hranitelj Bogdan Rodić povremeno radi. Centar kao ustanova je pomogao porodici, ne samo paketima prehrambenih proizvoda, već im je u kući napravljeno kupatilo i uvedena voda“, navodi Karajica.

Ističe da je cilj da djeci iz te porodice stvore pristojne uslove za život.

„Međutim i više je nego jasno da dječak koji bježi od kuće traži toplinu, ljubav, pažnju i hranu, jer sve to u vlastitom domu nema“, kaže Karajica.

Ona kao krajnju soluciju u rješavanju problema navodi izmještanje dječaka iz porodice ukoliko se situacija ne popravi.

Rodići kažu da neće dozvoliti da im oduzmu sina i da će pokušati da poboljšaju životne uslove.

„On će na jesen ponavljati šesti razred i obećao je da neće bježati od kuće“, dodaje otac.

U prijedorskom Centru za socijalni rad raspolažu podacima da trenutno šestero maloljetnih bježi od kuće i skita, a radi se uglavnom o socijalno ugroženim porodicama u kojima jedan član porodice brine o djetetu. Posebno zabrinjava podatak da je u porastu i broj maloljtnih delinkvenata.

„Ove godine bilježimo čak 27 novoevidentiranih maloljetnika koji su počinili razna djela krađe. Ima i onih koji su konzumirali alkohol na javnom mjestu, ali i već registrovanih ovisnika o drogama“, kaže socijalna radnica Radenka Karajica.

Ona smatra da se na području Prijedora ponovo mora organizovati akcija za suzbijanje maloljetničke delinkvencije.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.