Roditelji više nisu saveznici u bježanju sa časova

Prijedorski prosvjetni radnici, posebno pedagozi, preduzeli su tokom školske 2009/2010. godine niz mjera kako bi suzbili pojavu sve većeg broja neopravdanog izostajanja sa nastave osnovaca i srednjoškolaca.
U mnogim prijedorskim školama pooštreni su kriterijumi za pravdanje časova. Nastavnici razredne nastave ističu da više nije dovoljno da roditelj poslije nekoliko dana dođe u školu i potvrdi da je dijete bilo bolesno, a da pri tome nema uvjerenje od ljekara.
Stručni saradnik za obrazovanje u opštini Prijedor Olivera Rosić je potvrdila da je sada ublažena alarmantna situacija da je od ukupnog broja izostanaka tokom školske godine čak 12 odsto bilo neopravdanih.
– Škole su preduzele određene pedagoške I vaspitne mjere, tako da je tokom prošle školske godine kod osnovaca od ukupno 210.580 izostanaka samo 4.970 neopravdanih. To je 2,36 odsto od ukupnog broja izostanaka i uglavnom su bježali učenici viših razreda – rekla je Rosićeva ističući da je broj izostanaka manji u odnosu na prethodnu godinu 26,74 odsto, kao i da su razlozi izostajanja bile uglavnom epidemije i neredovne autobuske linije u zimskom periodu.
Ona je dodala da je ukupan broj izostanaka srednjoškolaca iznosio 185.174, što je za 5,12 odsto više nego prethodne godine, s tim da se povećanje uglavnom odnosi na opravdane izostanke, čiji broj iznosi 164.131, dok učešće neopravdanih izostanaka iznosi 11,36 odsto i manji je za 1,27 odsto nego prethodne školske godine.
Rosićeva je dodala da se većina razloga izostajanja srednjoškolaca pravda uglavnom neredovnim autobuskim linijama i podatkom da je od ukupno 3.406 srednjoškolaca čak 1.640 đaka putnika koji putuju više od četiri kilometra do škole.
– Smatramo da je u odnosu na 2005. godinu pojava izostajanja, pogotovo neopravdanih u stalnom opadanju i da je učinjen značajan pomak. Ostvarena je dobra saradnja sa roditeljima, sa njihovim predstavnicima u organima škole, tako da su roditelji sve manje „saveznici“ u bježanju sa časova – rekla je Rosićeva.
U Prijedoru ima oko 10.027 učenika koji pohađaju 12 osnovnih, šest srednjih te Specijalnu i Muzičku školu.
Lokalna zajednica
Ona je dodala da ono gdje lokalna zajednica može da utiče na smanjenje izostanaka i smanji broj opravdanih izostanaka đaka putnika, odnosno kašnjenja na nastavu, jeste održavanje saobraćajne infrastrukture, pogotovo u zimskim uslovima, i održavanje redovnog linijskog prevoza i dodjela tih školskih linija prevoznicima koji imaju adekvatna prevozna sredstva.
Glas Srpske

Comments are closed.