Rudari na kopovima nakon mjesec dana čekanja

Rudnik-Arselor-Mital-Prijedor

Rudnik „Arselor Mital Prijedor“ nastavio je danas proizvodnju željezne rude nakon mjesec dana pauze i takozvanog čekanja za 840 radnika, rečeno je Srni u ovoj kompaniji.

Privremena mjera donesena je u cilju očuvanja radne snage i zadržavanja svih radnika na radnim mjestima.

Odluka je donesena zbog teške situacije na svjetskom tržištu čelika i željezne rude uzrokovane drastičnim padom cijena rude i čelika, a koja se odrazila i na poslovanje u Prijedoru i Zenici.

Proizvodnja željezne rude i otprema u zeničku željezaru izvjesni su za ovaj i za naredni mjesec, dok nastavak proizvodnje nakon prvog kvartala zavisi od stanja na tržištu čelika. Niske cijene čelika u svijetu redukovale su proizvodnju u Zenici koja je jedini kupac prijedorske rude.

Zenici je u planu prijem i prerada oko milion i po tona rude, dok je prijedorski rudnik već godinama kapacitiran na 2,1 milion tona.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, prijedorski ogranak „Mitala“ duguje 48.341.207,21 KM zaključno sa 30. novembra 2015. godine, a kompanija ovaj dug osporava putem suda.

Prema podacima sindikata rudnika, radnici kompanije kreditno su zaduženi ukupno za oko tri miliona maraka i međusobno su jedni drugima žiranti.

Autor: SRNA

Comments are closed.