Rudarski fakultet domaćin Balkanskog rudarskog kongresa 2017.

13-Prijedor---Vladimir-Malbasic

Rudarski fakultet Prijedor Univerziteta u Banjaluci biće domaćin narednog, sedmog po redu Balkanskog rudarskog kongresa „Balkanmajn 2017“ koji će se održati u jesen 2017. godine u gradu na Sani, najavio je dekan ove visokoobrazovne ustanove Vladimir Malbašić.

„Plan nam je da što egzaktnije i adekvatnije predstavimo rudarsku privredu i akademsku zajednicu u BiH, a očekujemo više od stotinu učesnika iz inostranstva“, rekao je Malbašić Srni.

On je kazao da će Rudarski fakultet Prijedor za organizaciju kongresa tražiti podršku od ministarstava industrije i energetike i prosvjete i kulture Republike Srpske i od grada Prijedora, budući da se radi o događaju velikog promotivnog značaja, kao i od rudarskih i geoloških kompanija kojima je veoma bitno učešće na takvom događaju.

13-Prijedor---Rudarski-fakultet

„U ovoj ranoj fazi organizacije možemo reći da planiramo organizovati mini sajam za naših 15-ak najvećih rudnika i četiri-pet distributera opreme za rudnike“, dodao je Malbašić.

Prema njegovim riječima, suština kongresa je da pokrije opšte teme o privrednim kretanjima u oblastima rudarstva i geologije, da da presjek zakonske regulative, sistema obrazovanja i njegove usklađenosti sa potrebama rudarske i geološke privrede, da omogući izložbeni prostor zainteresovanim subjektima, kao i da organizuje i studentske sesije i posjete učesnika fakultetima, institutima ili kompanijama.

13-Prijedor---primopredaja-statue-Bakar-je-zlato-u-Ruminiji---fotografija-Rudarskog-fakulteta-Prijedor

Balkanski rudarski kongres održava se bijenalno, a posljednji, šesti, održan od 20. do 23. septembra u rumunskom gradu Petrošaniju, okupio je više od 150 učesnika. Republiku Srpsku i BiH je, osim dekana Malbašića, predstavljao i Tomo Benović iz RiTe Ugljevik, a Malbašiću je na zatvaranju kongresa uručena prelazna statua domaćina koja nosi ime „Bakar je zlato“.

image-c9fe647b451614af7abb07461b9844b0865e95376e5a613fbf198abc169f0524-V

Kongres čine rudarski i geološki fakulteti, kompanije i instituti iz Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Rumunije, Bugarske, Grčke i Turske.

Autor: SRNA

Comments are closed.