Rudnik Omarska prebacio planove

Rudnik OmarskaZaposleni na površinskom kopu Jezero u Rudniku Omarska, koji posluje u sklopu Mittal rudnika Prijedor, od početka godine proizveli su blizu 412.000 tona rovne rude čime su prebacili plan proizvodnje za 10.000 tona. Od iskopane količine rovne rude 327.319 tona otpada na željezni koncentrat. U Rudniku kažu da je u proizvodnji rudarske raskrivke na kopu Jezero zabilježen podbačaj, što obrazlažu činjenicom da je ovaj kop pri kraju eksploatacije. „Uporedo s proizvodnjom na ovom kopu, koji ćemo do kraja ove godine zatvoriti, pripremamo se za implementaciju ogromnog projekta – otvaranje kopa Buvač na kojem će biti stvoreni svi uslovi za preseljenje rudarske proizvodnje i opreme sa kopa Jezero“, rekao je direktor Mittal rudnika Prijedor Mladen Jelača.

Prema procjenama stručnjaka, na kopu Buvač nalaze se ležišta sa oko 45 miliona tona željezne rude, što garantuje proizvodnju u narednih dvadesetak godina. Jelača kaže da je njihova matična kompanija „ArcelorMittal“ u ovaj kop uložila oko 30 miliona evra.

Jelača kaže da uporedo s prebačajem plana proizvodnje u Rudniku Omarska bilježe i dobre rezultate u otpremi rude. Iskopana ruda je zbog kašnjenja radova na revitalizaciji željezare u Zenici iz Prijedora uglavnom otpremljena drugim željezarama koje posluju u sastavu „ArcelorMittala“.

Ovogodišnjim proizvodnim planom u Mittal rudnicima Prijedor predviđeno je da u Rudniku Omarska bude proizvedeno 1,5 miliona tona željezne rude koja će biti otpremljena u željezare „ArcelorMittala“ – najveće kompanije za proizvodnju čelika u svijetu.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.