Rudolf Slačala, tvorac grandioznog mozaika koji krasi crkvu: U lik svetog Josipa utkao 75.000 komada kamena

avaz-slacala 1Rudolf Slačala (66), akademski slikar iz Prijedora, tvorac grandioznog mozaika s likom svetog Josipa koji se nalazi u istoimenoj i ljetos otvorenoj crkvi u Prijedoru, obradovao se našoj posjeti. Otvorio nam je dušu, vrata svog ateljea i kuće u kojoj u sretnom braku četiri decenije živi sa suprugom Nadom, profesoricom ruskog jezika.

Odan kamenu, svoju šansu ovaj slikar, koji u svom rodnom gradu nikad nije imao samostalnu izložbu, dobio je prije dvije godine kada je zajedno sa sinom Bojanom, također akademskim slikarom, za malo para, ali s puno ljubavi, napravio djelo o kojem se i danas govori.

avaz-slacala 2Njegov sveti Josip, smješten u oltarski dio ovog sakralnog objekta, visok je šest i širok tri metra. Prostire se na površini od 20 kvadrata i u njega je strpljivom rukom majstora ugrađeno 75.000 komada prirodnog kamena u 60 nijansi raznih boja. Pravo čudo!

– Radili smo ga osam mjeseci. Iz dana u dan strpljivo smo slagali kamen po kamen. Nije bilo lako, jer smo sve radili ručno. Čekić, ruka i kamen, koji inače mnogo volim kao materijal. Ima ga svakakvog, i mekog i podatnog i tvrdog i u bojama koje samo priroda nudi kao izbor. Ja lično najviše volim ovaj plavi, koji je rijedak i najskuplji – kazuje Slačala dok nam pokazuje šaku plavih svjetlucavih kamenčića koje kao i ostali materijal „nabavlja nekim svojim kanalima i na svim stranama svijeta“.

Čekićem koji je davno napravljen u ljubijskoj livnici Slačala je obradio 80 tona kamena.

– I još me dobro služi, mada sam nedavno izumio mašinu koja obrađuje kamen – kaže Slačala.

slacalaStari majstor koji je u kamen „utkao dušu“ mozaike je radio i u banjalučkoj katedrali davnih osamdesetih godina prošlog stoljeća još u vrijeme biskupa Pihlera, a nakon tog angažirao ga je i biskup Komarica na uređenju enterijera katedrale. U uredu biskupa banjalučkog Franje Komarice nalazi se i jedan od stolova čija je površina ukrašena Rudolfovim mozaikom.

Umjetnik koji ne miruje uradio je i božićne jaslice koje zauzimaju počasno mjesto u Crkvi sv. Josipa.

Ljubav na prvi pogled

Rudolf i Nada poznaju se još od gimnazijskih dana.

– Bila je to ljubav na prvi pogled, a tako je i danas – iskreni su Slačale koji su u braku stekli dvojicu sinova, Bojana i Dejana, koji danas žive u Beogradu, a koji će za Božić na porodični ručak po dobroj tradiciji u Prijedor.

Pokretne skulpture

Zadovoljan tragom koji je ostavio, ipak sanja da neko prepozna njegovu viziju pokretne skulpture na vodi, koja bi, prema tvrdnji Slačala, koji za ovaj poduhvat nema novca, lako mogla zadiviti i cijeli svijet.

Tekst i foto – Dnevni avaz
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.