Ruke od zlata Dušanke Galonja

Neko ume da slika, neko da plete, veze, hekla ili aranžira, a Prijedorčanka Dušanka Galonja ume sve pobrojano. Od kada zna za sebe, kaže, bavi se ručnim radom. Još u najranijem detinjstvu počela je da hekla i veze, a koliko joj je to išlo od ruke, potvrđuje veliki broj goblena, ali i ostalih ručnih radova. Zahvaljujući njenim spretnim rukama, između ostalog, nastale su i duge, heklane zavese. Međutim, nemirnog umetničkog duha, uvek je bila u potrazi za novim izazovom. Tako je i počela da pravi atraktivne ikebane od suvog cveća i šumskih biljaka.
“To me ispunjava, umiruje, zanimljivo je, pa se i zabavim. Cveće i bilje pronađem u šumi, osušim ga i onda nastaju ikebane. Za ostali materijal se snađem nekako ili ga kupim. U stanju sam da zaprznim celu kuću dok ne napravim ono što želim. Jednostavno, slažem cvet do cveta i nastaju moje ikebane. Ni sama ne znam koliko sam ih do sada napravila“, skromno priča Dušanka Galonja.
Originalne ikebane poklanja svojim prijateljima, koji su oduševljeni njenim „malim umetničkim delima“. Međutim, njena nemirna umetnička crta joj ne daje mira, pa je odnedavno počela da oslikava staklo i keramiku.
“Prvo sam lakovima za nokte počela slikati po saksijama za cveće, kojih imam po celoj kući. Onda kada sam videla kako to lepo može ispasti, nabavila sam boje za staklo i počela ukrašavati flaše i ostalo“, kaže Dušanka.
Htela bi Dušanka od hobija napraviti biznis, ali su za to potrebna velika finansijska ulaganja oko osnivanja firme. Za sada, terapeutski hobi, ostaje samo hobi, a kolika je umetnička vrednost nastalih dela, proceniće stručnjaci. Njoj, uglavnom, mašta ne daje mira i ona traži nove izazove.
Večernje novosti – G.V.

Comments are closed.