Rukovodstvo UKC RS produžilo ugovor sa ljekarom koji je osuđen zbog primanja mita

Direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić produžio je ugovor kontroverzonom ljekaru Marinku Lovru, koji iza sebe ima pravosnažnu presudu za primanje mita i krivični postupak koji je u toku, saznaje „EuroBlic“.

Lovri je prethodni ugovor istekao 18. maja, ali rukovodstvo UKC RS odlučilo je da ga ‘’nagradi’’ novim ugovorom, iako iza sebe ima brojne slučajeve koji su uzdrmali javnosti.

Da Lovre ostaje na poslu potvrdili su i njegovi novi poslodavci.

– Lovre je još uvijek na probnom radu u UKC RS, na radnom mjestu doktora medicine, specijalista opšte hirurgije u Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC RS – saopšteno nam je iz ove zdravstvene ustanove.

Lovre je do skoro radio u Opštoj bolnici „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru, ali je tu dobio otkaz kada je osuđen zbog primanja mita. To nam je ranije potvrdio i direktor prijedorske bolnice Mirko Sovilj, koji je izjavio da mu je uručio otkaz zbog presude, jer tako propisuje zakon.

Lovre je u žižu javnosti dospio kada ga je policija 2014. godine uhapsila zbog sumnje da je pacijentkinji izvadio pogrešan organ.

Njega je tada prijedorska policija sumnjičila da je tokom operacije slijepog crijeva ženi, osim tog organa, odstranio i jajnik, a da joj to nije rekao.

Foto: Mohammed Badra/EPA

U policiji su tada pojasnili da se sporna operacija desila u junu 2014. godine, ali da im je slučaj prijavljen u oktobru.

– Uvidom u medicinsku dokumentaciju utvrđeno je da je pacijentkinja prije operacije imala jajnik, dok na kontrolnim nalazima, poslije operativnog zahvata, nije uočeno postojanje spornog organa – kazali su tada u policiji.

U Okružnom tužilaštvu Prijedor, ranije su nam potvrdili da je ovaj predmet još u toku. Međutim, to sve nije bilo dovoljno da on tada dobije otkaz, ali Lovre se nije tu zaustavio.

On je krajem decembra 2016. godine ponovo uhapšen, ovaj put primio je mito od 1.000 maraka u označenim novčanicama kako bi sačinio lažni nalaz. Lovre je pristao da za ovu cifru sastavi lažni nalaz kako bi jedan Prijedorčanin, koji je od ranije bio poznat zbog krivičnih dijela, mogao tužiti policiju zbog navodnih povreda koje je zadobio.

Tokom suđenja Lovre je odlučio da prizna krivicu. On je tada sklopio sporazum sa tužilaštvom i pristao na kaznu od 20.000 maraka.

Zanimljivo je da tužilac Dragica Glušac tada nije zatražila da se po sporazumu zabrani da određeni period ne može obavljati poslove na kojima je počinio krivično djelo, što je inače praksa u sličnim slučajevima.

Međutim, pored svih ovih stvari, on je nagrađen novim ugovorom, što je zasmetalo ljekarima zaposlenim i na UKC RS i u prijedorskoj bolnici sa kojima smo razgovarali.

Reakcije kolega

Kolege ljekari, koji nisu željeli da im spominjemo ime, kažu da su bili razoračarni i kada su saznali da će Lovre početi raditi u UKC, a pogotovo sada kada mu je produžen ugovor.

– Taj čovjek sramoti bijeli mantil, koji mi sa ponosom nosimo. Niko ne zna kako je on došao na posao, jer naravno nikakav konkurs nije bio raspisan. Zar pored toliko nezaposlenih mladih doktora koji se nalaze na birou, oni posao daju čovjeku kojem je davno trebalo da bude oduzeta licenca – rekao je jedan od naših sagovornika.

Autor: Goran Obradović – SrpskaInfo.com

Comments are closed.