RŽR Ljubija: Pokretanje rudnika zapošljava 300 radnika

Ukoliko se aktiviraju još dva kopa u Rudnicima željezne rude Ljubija (RŽR), kod Prijedora, posao bi u njima moglo da nađe oko 300 radnika, kaže Božo Grbić, direktor RŽR Ljubija.
Podsjećamo da je interes za aktiviranje dva kopa u Ljubiji i Tomašici pokazala kompanija „ArcelorMittal“ iz Londona, koja je uputila i zvaničnu ponudu Vladi RS za privatizaciju državnog kapitala u Rudnicima željezne rude Ljubija, kod Prijedora.
U Vladi RS, odnosno u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva, potvrdili su da su dobili ponudu kompanije „ArcelorMittal“ za kupovinu državnog kapitala u Rudniku željezne rude Ljubija, ali, kako je navedeno, u „ovom trenutku nije moguće iznositi detalje ponude, jer se ona analizira“.
Ni u „ArcelorMittalu“ nisu mogli da daju više informacija, pošto je generalni menadžar „ArcelorMittala Prijedor“ Murari Mukardži na godišnjim odmoru, a direktor Mladen Jelača na službenom putu u Hrvatskoj.
Najavu da bi „ArcelorMittal“, jedna od najvećih svjetskih korporacija za proizvodnju čelika, koja drži 10 odsto svjetske proizvodnje, mogao da uputi ponudu za kupovinu državnog kapitala u Rudnicima željezne rude Ljubija izreako je sredinom prošlog mjeseca Mladen Jelača, direktor tog preduzeća.
Jelača je tada naveo da je u Prijedoru, koji je oduvijek bio rudarski grad, aktivan samo jedan od tri rudnika.
„Danas je aktivan samo rudnik u Omarskoj, koji je u većinskom vlasništvu ‘ArcelorMittala’. Nadamo se da ćemo sada doći u situaciju da otvorimo nove kopove u Tomašici i Ljubiji, kod Prijedora, te uz investiranje zaposlimo na stotine novih radnika“, kazao je Mladen Jelača.
Dodao je da vjeruje da će ponudu najveće svjetske kompanije za proizvodnju čelika Vlada RS dobro razmotriti i donijeti pozitivnu odluku, koja je od značaja za dalji razvoj rudnika i opštine Prijedor.
Grbić kaže da je prije rata u RŽR Ljubija bilo više od 1.000 zaposlenih, a danas ih ima samo 10.
„Ovaj rudnik imao je dva aktivna rudarska kopa, u Ljubiji i Tomašici, i želja nam je da nastavimo s proizvodnjom željezne rude“, kazao je Grbić.
Prema njegovim riječima, moguće vezivanje za najveću kompaniju za proizvodnju čelika u svijetu svakako bi značilo oživljavanje rudnika i zapošljavanje velikog broja novih radnika i rudara.
Kako se procjenjuje, na centralnim rudištima u Ljubiji trenutno na ležištima ima 3,8 miliona tona limonitnih ruda, a na novom kopu Vidrenjak oko 17 miliona.
Grbić procjenjuje da bi ta ležišta mogla da budu iskorištavana u narednih 20 godina.
Struktura kapitala u AD RŽR Ljubija iznosi 70 odsto državnog vlasništva, 10 odsto je u nadležnosti Fonda PIO, a 20 odsto vrijednosti rudnika je u privatnom vlasništvu sitnih akcionara.
Tekst – Nezavisne novine
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.