S jednog proljetnog raspusta

Portal GradPrijedor.com u saradnji sa kompanijom „ArcelorMittal Prijedor“ objavljuje putopis iz Italije.

Katarina Panić

Katarina Panić

Mlađa kćerka, nepunih pet godina, misli da su dvoje koje se slikaju na balkonu Julijine kuće u Veroni Romeo i Julija.I neka misli, dok god ne bude morala znati. A prvi put se srela s likovima u Pozorištu Prijedor gledajući kolaž „U pozorište…“ polaznika ovdašnje ljetne škole glume. Tek proslavila četvrti rođendan, a čiko iz pozorišta kaže joj ne, to nisu princ i princeza. Znaće čiko, ako ne prije, a ono kad bude imao svoju djecu, da se to ne radi.

Balkon Julijine kuće u Veroni

Balkon Julijine kuće u Veroni

Pet dana proljetnog raspusta proveli smo na jezeru Garda,odmarajući se, i tri u Trentu, gdje sam radila intervjue s desetak sagovornika u povodu 20 godina saradnje sa Prijedorom. Smještaj na jezeru za nas petero koštao je 128 evra, a u Trentu, u strogom centru grada, 189 evra. Tu počinje i završava se priča o povoljnim cijenama ičega na sjeveru Italije.

Cijena voća 20 evra po kilogramu

Cijena voća 20 evra po kilogramu

Od Prijedora do najvećeg jezera u Italiji sedam sati vožnje. Cilj putovanja je ustvari Gardaland, italijanska inačica Diznilenda, pa je Peschiera del Garda najbliži gradić za smještaj blizu vode. Na recepciji gledaju pasoše, pa traže osoblje koje bi moglo znati vaš jezik. I nađu čovjeka. Odakle ste. Iz Bosne. I mi smo. Odakle ste vi? Iz Prijedora. I mi smo. Sjetim se dueta Tine Tarner i Erosa Ramazzottija. Pričalo se da nije mogao naučiti ni toliko koliko je za pjesmu trebalo da otpjeva. Pomislih ovdje je možda praksa zaposli po nekog za svaki jezik prije nego nauči neki osim maternjeg.

Peschiera del Garda

Peschiera del Garda

Zabavni park radi od 10.00 do 18.00 časova i za to vrijeme uspjeli smo obići možda četvrtinu, iako kraj aprila nije sezona i taj broj posjetilaca se ne zove gužva. Digitalni brojači vremena koje ćete provesti u redu za čekanje za atrakcije pokazavili su toga dana ne manje od jedne i ne više od 15 minuta. Sada kad nije sezona od 50 kasa na ulazu u park radi manje od pola. Takođe, od osam kućica na naplatnim rampama za ulazak na parking rade četiri.

Ulaz na parking Gardalanda

Ulaz na parking Gardalanda

Kao skijašima što je težina staze određena bojama – od bijele, preko plave i crvene do crne, tako su i atrakcije podijeljene u grupe. Fantazija ima 19 atrakcija pogodnih za sve uzraste. Grupa Avantura ima osam atrakcija, podnošljivih, a Adrenalin sedam roler kostera od kojih se trima nisam usudila ni prići. Ni ovima kojima jesam neću više. Tako sam jednom na Kopaoniku slučajno naišla na crnu stazu i, rekoh, ‘ajd’ kad sam već tu. A dok uočiš da tu niko živ bez kacige ne skija, za povratak je kasno.

Blue Tornado, najpoznatiji roller coaster Gardalanda

Blue Tornado, najpoznatiji roller coaster Gardalanda

Kupovinom kombinovane karte za Gardaland, drugi dan ide se u Sealife. Pošto se taj dio može obići za sat vremena, stižemo isti dan i na zoo safari u Parco Natura Viva i odjednom nam za Veronu imamo cijeli dan umjesto pola. Ne vjerujem publikacijama namijenjenim turistima otkad sam u Parizu pročitala u vodiču ozbiljnog izdavača da je za Louvre dovoljno sat vremena. Jeste, ako ćeš ući, naći sobu s blindiranim vratima i Mona Lisom u staklu unutra, uslikati se i brzo van. Za to jeste dovoljan sat. Možda. Ali, eto, za Veronu bi dosta jedan dan. Pored automata za naplatu parking mjesta nalaze se i automati u koje ubaciš kovanicu od dva evra i dobiješ mapu sa must-see znamenitostima. Mi smo u planu imali dvije – Julijinu kući i arenu, a do večeri će se pokazati da smo stigli posjetiti i sve ostale.

Verona

Verona

Ako je igdje za očekivati znanje nekog od svjetskih jezika, to je najposjećenije mjesto u gradu, ali i tu na pitanja postavljena na engleskom odgovaraju na italijanskom. Ulaz u dvorište navodne Julijine kuće se ne naplaćuje, a penjanje na najpoznatiji balkon na svijetu besplatno je za djecu. U dvorištu spomenik gdje je običaj da se muškarci slikaju držeći ruku na Julijinoj desnoj dojci, a žene držeći je za desnu ruku. I još tri načina za prizivanje vječne ljubavi. Dva uobičajena, ostavljanje poruka na zidovima i kačenje katanaca sa imenima zaljubljenih, i jedan manje uobičajen – lijepljenje iskorištenih žvakaćih guma. Srećemo tu i sugrađane, jedni u vlastitoj režiji, drugi, mahom radnici kompanije „ArcelorMittal Prijedor“, organizovano preko putničke agencije.

Slučajan susret Prijedorčana u Veroni

Slučajan susret Prijedorčana u Veroni

Još jedan slobodan dan prije odlaska u Trento. Gradić Sirmione je duguljasto, usko poluostrvo gdje još više nego u Peschieri del Garda sve više liči na more nego na jezero. I sve izgleda kao da će odnekud iskočiti Petrunjela, nego da ste u 21. vijeku.

Sirmione

Sirmione

Autor: Katarina Panić

Vezane priče:
Otkud ti Italijani u našem gradu?
Volonteri o svom trošku
Putopis iz Trenta

Comments are closed.