S neba lijek protiv bjesnila

Piloti kompanije „STS avijacija“ iz Beograda, koji obavljaju vakcinaciju lisica protiv bjesnila u prijedorskom kraju, proteklih dana imaju problema sa maglom pa se vrijeme polijetanja aviona stalno mijenja.
Ipak, beogradski stručnjaci ističu da su naišli na izuzetan prijem domaćina i da prijedorski aerodrom „Urije“ ima idealne uslove za rad.
– Aerodrom ima sve potrebne resurse, cisterne pre svega. Ovde možemo da obavimo i potreban servis, a odlično sarađujemo sa članovima ovdašnjeg aerokluba – rekao je direktor firme „STS avijacija“ Dejan Aćimović.
Naglasio je da su u početku radili sa devet aviona, ali zbog loših vremenskih uslova posadu su sveli na šest.
– Letimo svaki dan po utvrđenim planovima, a zadatak nam je da pokrijemo celu teritoriju BiH i da deponujemo 1,2 miliona vakcina. Za taj nam je posao ranije trebalo 20 dana. Međutim, zbog loših vremenskih uslova, za letenje će nam trebati mesec i po – rekao je Aćimović.
On je dodao da ih je na ovom poslu angažovala češka firma „Bioveta“ koja je i proizvođač pomenute vakcine. Do sada su isti posao završili u Crnoj Gori, a poslije BiH aktivnosti nastavljaju u Srbiji. Na proljeće očekuju poziv i iz Rumunije i Bugarske.
– Vakcine se čuvaju na minus 25 stepeni Celzijusa i tako zaleđene se stavljaju u avion. Posle izbacivanja one se tope i, pošto su primamljivog mirisa, životinje ih pojedu. Tako su lisice, praktično, oralno vakcinisane. Posle ove akcije kontaktiramo sa lovačkim društvima koja love lisice. Njihovi članovi kontrolišu da li su životinje pojele vakcinu – rekao je Aćimović.
Ekipu aviona čine aktivni piloti, vojni piloti, kao i mladi koji su tek završili obuku. Među njima je i Jaroslav Hartman iz Beograda, profesionalni pilot od 1984. godine.
– Prijedor ima specifičnu mikroklimu, ali mi smo profesionalni piloti sa velikim iskustvom. Uzlećemo kad se za to ostvare uslovi. Osim magle koja nam zadaje probleme, i dan je postao kraći tako da dnevno imamo po jedan let od tri i po sata. Pilot je zadužen za let i bezbednost aviona, dok pilot sa nešto manje iskustva sedi iza nas i vodi računa o mašini koja izbacuje vakcine na svakih 80 metara – rekao je Hartman.
Dodao je da je pilotski poziv veoma odgovoran.
– U našem poslu nisu dozvoljena nikakva iznenađenja, tako da ne možemo da vam ispričamo nekakvu anegdotu. Ništa se nije posebno događalo, ne daj bože da smo zalutali ili slično – kaže Hartman.
Inače, njemu ovo nije prvo pilotiranje na ovim prostorima. Kaže da je na početku pilotske karijere bio na istom području te da će sa ostalim kolegama ponovo rado doći u Prijedor, kao budući saradnici Aerokluba.
Posao košta 1,8 miliona evra
Vakcinacija lisica, koja se sprovodi pod patronatom Evropske komisije u sklopu kampanje suzbijanja bjesnila i svinjske kuge, košta 1,8 miliona evra. Na području BiH ovaj posao je počeo 10. oktobra.
Glas Srpske

Comments are closed.