Sa četiri godine skija kao velika

Dok se njeni vršnjaci sankaju, četvorogodišnja Elena Torbica bez većih problema na skijama savladava veliku stazu za odrasle na Kozari.
Najmlađa skijašica “krajiške ljepotice” prava je senzacija za ostale ljubitelje zimskih čarolija. Nema skijaša ni snoubordera koji nije zastao i okrenuo se za spretnom djevojčicom, kojoj je slikanje već dosadilo. Bez ubjeđivanja nije prošlo ni snimanje za ovu priču.
– Svi samo zovu da se slikam. Ne mogu od njih da skijam – kaže skoro ljutito ova mala skijašica.
Kada je čula da će joj slika biti u novinama, odobrovoljila se i rekla da voli skijanje i da bi skijala svaki dan.
Elenina majka Nevena kaže da je djevojčica prošle zime prvi put stala na skije i od tada više ne želi na sanke.
– To je tada bilo na blagim stranama i na bebi stazama ovdje na Kozari, a evo, ove godine, kako se prvi put spustila niz veliku stazu, više se na blage ne vraća. Ona je prava atrakcija i osvježenje među skijašima. Mnogi nas zaustavljaju i pitaju koliko ima godina i ko je učio skijati – kaže mama Nevena.
Iako su oba roditelja skijaši, za Elenine rane skijaške sposobnosti zaslužan je tata Zoran, kojeg kćerkica na stazi prati u stopu.
– Jedina prepreka na Kozari nam je ski-lift. Pošto se radi o tanjiru koji Elena neće moći samostalno koristiti još tri godine, štapove dajem drugim skijašima da mi ponesu, a Elenu na liftu nosim u naručju do vrha staze – kaže ponosni tata.
Jedan od brojnih instruktora skijanja na Kozari, profesor Miodrag Stojanović, kaže da mu je najmlađi učenik ove godine bila trogodišnja djevojčica. Predškolskog uzrasta su i polaznici Škole sporta “Kasper” iz Banjaluke koji svoje prve skijaške korake prave ove zime na Kozari. Ali, nisu samo djeca zainteresovana za učenje skijanja. Ljubitelji ovog sporta svih uzrasta na raspolaganju imaju instruktore. Cijena jednog časa je 20 maraka, a škola skijanja koja podrazumijeva pet dana po dvočas je 150 maraka.
Tekst i foto – Glas Srpske
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.