Sajam nevladinih omladinskih organizacija

U Prijedoru je danas organizovan Sajam nevladinih omladinskih organizacije na kome učestvuju organizacije iz Prijedora i susjednih opština, a cilj je široj publici i ciljnoj grupi – mladima približiti teme omladinskog i nevladinog sektora, način njegovog djelovanja i zakonsku regulativu koja uređuje tu oblast. Sajam je otvorio zamjenik načelnika opštine Milenko Ðaković koji je istakao da opština Prijedor na mnoge načine podstiče sve pozitivne aktivnosti, te da je prepoznala i ove mlade ljude čije djelovanje doprinosi razvoju civilnog društva. Načelnica opštinskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Ljiljana Babić je dodala da je opština raspisala konkurs za omladinski nevladin sektor za dodjelu sredstava sa ciljem podržavanja njihovih projekata.
Sajam je organizovala opština Prijedor u saradnji sa Udruženjem građana „Agencija lokalne demokratije“ te uz pomoć OEBS-a i Asocijacije agencija lokalne demokratije. „Ovo je prvi sajam, a cilj je prezentacija omladinskog aktivizma i popularizacija volonterske prakse kod mladih, kao i promocija rada omladinskih nevladinih organizacija koje rade na području prijedorske i opština u okruženju“, rekla je predsjednica ALD-a Dragana Radanović. Sajam se na malom gradskom trgu odvija u dva dijela. Prvi je vezan za promociju omladinskih organizacija, njihovog dosadašnjeg rada i izlaganja budućih aktivnosti, dok drugi dio čini serija predavanja i prezentacija o temi omladinskog aktivizma, volonterske prakse, omladinske politike opštine Prijedor, Republike Srpske i BiH i zakonskih okvira unutar kojih se odvija djelovanje nevladinih organizacija.
Priređeno je i predavanje o Programu Evropske unije pod nazivom „Mladi u akciji“ i „Evropski volonterski sistem“. Tokom ovog sajma Prijedorčanima se predstavilo preko 20 organizacija koje okupljaju mlade ljude kao što su mladi pronalazači, podmladak opštinske organizacije Crvenog krsta, omladina Kneževine Dragotinje, članovi Izviđačkog odreda „Mladen Stojanović“, omladinski centri Ljubija, Donja Puharska, Hambarine, Babići i drugi.

Comments are closed.