Šalju na liječenje optuženog za ubistvo policajca u Prijedoru

Marko Šabić (44) iz Gornje Ravske kod Prijedora osuđen je na liječenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi zbog ubistva policajca Slađenka Tubina (48) iz sačmarice, te pokušaj ubistva oca Veselka Šabića (81), a kojeg je, prema presudi, izbo nožem.

Presudu je u petak izreklo Sudsko vijeće Okružnog suda u Banjaluci na čelu sa sudijom Branimirom Jukićem, koji je rekao da će se liječenje optuženog sprovoditi u Zavodu za forenzičku psihijatriju „Sokolac“.

Sud je odlučio da će svakih devet mjeseci preispitivati odluku o obaveznom liječenju, te odlučivati da li će se liječenje nastaviti ili ne.

„Zdravstvena ustanova za forenzičku psihijatriju ‘Sokolac’ će svakih pola godine dostavljati sudu izvještaj o zdravstvenom stanju optuženog“, kazao je sudija Jukić, te dodao da je Šabiću produžen pritvor.

Šabić je, prema presudi, policajca ubio 21. aprila prošle godine u mjestu Gornja Ravska, kada je prvo, nakon svađe sa suprugom, dva puta nožem u leđa ubo oca Veselka, a koji je stao u odbranu snahe.

Na mjesto napada potom dolazi policija, ali se Šabić, kako se navodi, zaključao u toaletu sa lovačkom puškom.

Policajac Tubin, dodaje se, ušao je u kuću i tražio od Šabića da se preda i da baci oružje, ali je on otvorio vrata toaleta i na njega zapucao, te ga pogodio u stomak. Tubin je izašao iz kuće teško ranjen te je odvezen u bolnicu gdje je preminuo, dok je Šabić u međuvremenu uhapšen.

Svjedoci u ovom slučaju ranije su ispričali da je Šabić, nakon što je u kući teško ranio Tubina, pucao prema njemu dok je policajac jaukao od bolova i dok su mu drugi pokušali pomoći.

Vještak Ratko Kovačević vještačio je Šabića i utvrdio da je on, zbog njegovog psihološkog stanja i poremećaja ličnosti, opasan po okolinu pa je preporučio obavezno psihijatrijsko liječenje i čuvanje.

Iza hrabrog policajca ostali su supruga i dva sina. Ostaće upamćen po svojoj mirnoj naravi, ozbiljnosti i staloženosti, zbog čega su ga svi voljeli.

„On je stvarno bio ljudina, duša od čovjeka“, ispričao je ranije za „Nezavisne novine“ poznanik ubijenog policajca.

Kako su nam ranije ispričali mještani, Šabić je u selu bio poznat kao nasilnik koji je pio, svađao i tukao, dok je njegov otac Veselko miran čovjek.

Autor: Dragan Sladojević – Nezavisne novine

Comments are closed.