Samo humani ljudi mogu biti dobri učitelji

Biti najbolji učitelj veliko je priznanje koje želi da zasluži svaki prosvjetni radnik, tako da je i za Senku Spasojević, koja je ove godine proglašena za najbolju prijedorsku učiteljicu, bio dosanjani san jedne djevojčice koja je oduvijek željela da bude učiteljica.
– Dobiti povelju velikog imena kao što je Sveti Sava, veoma je važno, ali još značajnije je priznanje koje sam dobila od svojih kolega iz gotovo svih škola. Njihove čestitke su za mene najveća nagrada – kaže Senka, koja trenutno radi sa prvačićima u Osnovnoj školi „Branko Ćopić“.
Kaže da se već 32 godine bavi pedagoškim radom i da je još kao djevojčica maštala da bude učiteljica, što se vidi i u njenom odnosu i radu sa djecom.
– Imala sam jednog učenika u Gornjem Petrovom Gaju koji je morao da ode u dom u Kiseljak i pošto sam bila obećala da ću slaviti njegov rođendan, a on je već otišao, odnijela sam mu rođendansku tortu. Ništa me nije moglo spriječiti da ne održim dato obećanje – rekla je Spasojevićeva i dodala da je posjeta ovom domu podstakla da se počne baviti humanitarnim radom.
Ona ističe da je biti učitelj izuzetno human poziv i da se ogleda u ljubavi prema svoj djeci, ali i prema svim ljudima.
– Imala sam raznorazna iskustva i uvijek sam pokušavala da i u ružnim stvarima, koje čine ljudi, izvučem nešto lijepo – kaže Senka.
Dodaje da su joj početna radna iskustva iz vrtića dobro došla sada kada sa prvačićima radi na novi način, kroz radionice.
– Međutim, ono što nikada neću zaboraviti je rad sa djecom u mješovitim odjeljenjima u područnim školama u Srednjoj Lamovitoj, zatim u Gornjem Petrovom Gaju, gdje su djeca izuzetno zahvalna za rad, željna topline i vannastavnih aktivnosti, svega onog što je dalje od kuće, gdje provode najviše vremena – kaže Senka.
Dodaje da je djeca svakodnevno iznenađuju, svojom iskrenošću,
neposrednošću i to je nešto što je svakom prosvjetnom radniku motiv da se unese što više u rad sa njima.
– Djeca su moji najveći prijatelji i slobodno mogu reći smisao života, a pogotovo mališani bez roditelja i iz siromašnih porodica – kaže Senka i poručuje mladima, koji žele da im život bude ispunjen radošću, da se opredjeljuju za učiteljski poziv.
Nagrada
Senka Spasojević kaže da je učiteljski poziv lijep jer nema dana bez rezultata i uspjeha.
– Jednostavno, toliko osmijeha i ljubavi dobijete, a malo uložite, da veće nagrade nema za sve one koji smatraju da su toliko humani da se mogu posvetiti ovom pozivu – istakla je Spasojevićeva.

Izvor: Glas Srpske
Foto: GradPrijedor.com

Comments are closed.