Samohrana majka sanja o kravi da prehrani djecu

Sa dječijim dodatkom od 180 maraka samohrana majka Božana Aleksić (40) iz Ljubije jedva uspijeva da prehrani svoja tri maloljetna sina i sebe, a sanja o tome da nabavi kravu, da bi njena djeca imala dovoljno bar mlijeka i sira.
Božana ima još dvije udate kćerke koje brinu o svojim porodicama, a radeći na dnevnicu zaradi da djeci kupi mlijeka i hljeba.
– Radim za dnevnicu, uglavnom po Ljubiji gdje sam ranije živjela. Žene me zovu i kad zaradim i imam para, djeci kupim mlijeka, a kad nemam, onda ništa od toga. A takva su vremena da više nemam nego što imam. Do mlijeka i sira teško dođem, a o kupovini krave sanjam godinama – priča Božana.
Dodaje da od rada nikad nije bježala. Kad nije kod drugih, Božana brine o pet dunuma oranice pored kuće, gdje je zasijala krompir, paprike, paradajz i drugo povrće. Ipak, to nije dovoljno da bi se njena četvoročlana porodica prehranila.
– Imam jednu kozu koja se nije jarila treću godinu, ali voljela bih da imam kravu. Imam dovoljno zemlje gdje bih je mogla čuvati – priča Božana.
Ona je ranije živjela u Ljubiji, ali se vratila na svoje kućište u Donje Garevce, gdje je uz pomoć humanitarne organizacije iz Holandije “Moji bližnji” prije nekoliko godina dobila montažnu kuću. Kuća je uredna i čista, a kaže da joj je to bilo ostvarenje najvećeg sna.
– Sad nam više ne prokišnjava i djeca su uvijek na suvom i toplom, ali je velika borba da ih prehranim. Više nemamo nego što imamo – kaže Božana.
Dodaje da je i sada dva puta godišnje obiđu Holanđani koji su joj pomogli oko kuće, a da joj, koliko mogu, pomažu i zaposleni u humanitarnom udruženju “Hljeb života”, posebno zimi i to paketima hrane, odjeće i drugih potrepština.
– Oni su nudili besplatnu dodjelu krava, ali tada sam stanovala u Ljubiji i nisam imala uslova da je držim, što ovdje sada nije slučaj – kaže Božana.
Sinovi
Samohrana majka vjeruje da će joj se ispuniti želja da dobije kravu, uz pomoć koje će moći lakše da prehrani sinove Nemanju (11), Draška (8) i Draženka, koji će na jesen u školu.
– Djeca su mi zdrava i nisu zahtjevna, a ja ne tražim milostinju, već samo jednu kravu da nam svima bude lakše – ističe Aleksićeva.
Glas Srpske

Comments are closed.