Sana nikada nije bila plića [video]

U danu rezervisanom za neobične stvari, još jedan kuriozitet. Sana može da se pregazi. U to se uvjerila i naša ekipa.

Još tri centimetra u minus i Sana će biti – nikad plića. A i to će još malo, jer meteorolozi kažu da kiše neće biti. Vodomjer danas pokazuje 18 ispod nule. Onima koji se u crno-bijelu letvicu sa brojevima baš i ne razumiju, evo lakšeg objašnjenja.

Koliko je Sana, zapravo, plitka, najbolje se vidi na poznatom prijedorskom kupalištu Žeger. Sa jedne na drugu obalu može da se pređe, a da se, ni u jednom trenutku, ne pokvase koljena.

Doduše, ovdje se, ionako, većinom izležavalo na sedrama, ali ni one više nisu pod vodom. Možda je i zato kupalište danas prazno. Plića voda, realno, može da bude prljavija, zbog čega nadležne službe svakodnevno prate stanje. Na Kićinom brodu i Ušću kod trafoa i nije najčistije. Zato je Žeger, gdje smo snimali – bezbjedan za kupanje.

“S obzirom na to da su vrijednosti i dalje blago povišene, sa epidemiološke strane i kao ljekar savjetujem kupanje na vlastitu odgovornost. Takođe smo uzeli uzorak na kupalištu Žeger i rezultati su na tom mjestu – u redu”, kaže Milica Otković, načelnik Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor.

Sve je, zasad, u redu i što se ribljeg fonda tiče. Ribari kažu da nizak vodostaj i visoke temprature ne bi trebalo da naprave veće probleme.

“Riba sada sebi traži brži protok vode, brzake. Gdje ima malo dubine, tu ima i više kiseonika, pa je tu i više koncentrisana”, rekao je Milan Balaban, predsjednik Sportsko-ribolovnog društva Prijedor.

U isto vrijeme, nadležni su koncentrisani na kvalitet vode za piće, koji bi niskim vodostajem mogao da bude ugrožen u količinskom i higijenskom smislu. Sve se redovno kontroliše, jer je dio prijedorskih bunara, iz kojih se grad snabdijeva vodom, direktno vezan za rijeku.

“Takođe, i deficit vode u podzemlju podrazumijeva nedostatak vode i presušivanje izvorišta, koje mogu da imaju ekološke posljedice, ali i one koje se odražvaju na poljoprivredu, s obzirom na sušu, a tu su ekološke i ekonomske štete koje nastaju u ovoj situaciji”, kaže Dušan Vranješ, šef Odsjeka civilne zaštite.

Svi se, ipak, nadaju da ih neće biti. Zato ima dosta šipražja i žabokrečine u vodi, pa bi oni koji idu na kupanje trebalo da pripaze kud gaze.

Izvor: ATV BL

Pročitajte još vijesti sa ATV-a na adresi https://www.facebook.com/alternativnatv.

Alternativna televizija Banja Luka

Comments are closed.