Sanitarni inspektori u akciji-Prijedorčani nemaju razloga za brigu

Prijedorske inspekcije imaju pune ruke posla. Tropske vrućine u svakodnevnu akciju kontrole lako kvarljivih namirnica koje se nude u restoranima, poslastičarnicama, pekarama, grilovima, mesnicama, trgovinama i pijacama, natjerali su sve inspektore: od sanitarnog do veterinarskog. Slobodanka Banović, glavni sanitarni opštinski inspektor, koja je obišla prijedorske poslastičarnice kaže da dnevno inspektori izvrše oko 100 kontrola. “Naš osnovni cilj je da spriječimo moguću pojavu trovanja hranom i lako kvarljivim namirnicama. U udarnim terminima, kao što su ljetni mjeseci, izvršimo oko 100 kontrola dnevno i rezultati su i te kako vidljivi. Privatnici se pridržavaju propisa i do sada nismo imali nikakvih incidentnih situacija, osim manjih neregularnosti vezanih za krečenje prostorija u kojima se radi”, kazala je Slobodanka Banović. Prošle srijede je bila u prijedorskoj Kafe poslastičarnici “Moka” i potvrdila da je sve zatekla u najboljem redu.
“U ovom objektu strogo se pridržavaju propisa i sanitarnih pravila. Nikada nisu imali problema i svi radnici imaju uredne papire i dokumentaciju, a priprema sladoleda i kolača je na visokom nivou, od higijenskih uslova do ostalih sanitarnih stavki”, kazala je Banovićeva.
Vlasnica “Moke” Drenka Stanisavljević, pojašnjava da ovaj posao u sklopu porodičnog biznisa radi 15 godina i da se pridržava higijenskih i svih drugih pravila.
“Nikada nismo imali problema sa inspekcijom, a naši gosti su prezadovoljni uslugama i slatkim delicijama koje naručuju”, kazala je Stanisavljevićeva.
Prijedorske privatnike su uozbiljile rigorozne kazne. Po prekršajnim nalozima, one iznose i do 2.000 KM, a neke kazne su i veće, posebno one koje se odnose na republičke zakone o higijenskoj ispravnosti hrane. Nedostaci se, kažu, otklanjaju u hodu, od krečenja do stalne provjere kvaliteta namirnica.
Ako je suditi po onome što smo zatekli na terenu, Prijedorčani nemaju razloga za brigu kada je riječ o hrani koja se nudi u restoranima, sladoledu u poslastičarnicama, ali i mlijeku i mliječnim proizvodima na zelenim pijacama. U ovoj godini nije zabilježen nijedan slučaj trovanja hranom.
Tekst – Kozarski vjesnik
Foto – GradPrijedor.com – arhiva

Comments are closed.