Sanom plovi na čamcu od plastičnih boca

Duško Balaban (45), mještanin naselja Urije kod Prijedora, posljednja tri dana s uspjehom je na rijeci Sani, u vožnji od Sanskog Mosta do Prijedora, testirao svoj izum – ručno pravljeni čamac u čije je dno ugradio oko 700 dvolitarskih plastičnih boca.
Neobično plovilo koje je zainteresiralo brojne kupače na Sani, ima sjedišta od stiropora, plato od daske, ceradu koja putnike štiti od sunca i kiše i dobru volju kormilara i putnika da vožnja bude ugodna i sigurna.
– Brzo sam ga napravio uz pomoć „sponzora“, koji su mi, kada su čuli šta radim, čak i kući donosili plastične boce. Povezao sam ih gumom da ne ispadnu, a ako se i to dogodi, lako ih je zamijeniti – kaže Duško Balaban.
Na ideju o izgradnji neobičnog čamca došao je nakon jedne radioemisije u kojoj je čuo da jedan Amerikanac sličnim plovilom pokušava doploviti od Australije do Amerike.
Šta se dogodilo s Amerikancem, Duško ne zna, ali zna da je njegov podvig, koji je smišljao cijelu godinu, uspio. Doduše, s malim nezgodama u kojima se zbog nepoznavanja terena i dubokih virova čamac pristojno nakrivio.
– Imali smo mali brodolom, ali se, na svu sreću, nismo prevrnuli. No, u vodu su ispale vreće za spavanje, mobilni telefon i nešto hrane. Telefone nismo našli, a vreće sam spasio. Još samo da se osuše – kaže Balaban.
Na avanturističku vožnju poveo je sina Dragana i komšiju Todora Kaiša.

Usidren pred kućom
Nakon trodnevne vožnje rijekom Sanom čamac će na zasluženi odmor. Duško ga neće privezati za jedan od mostova na obali krajiške ljepotice, već će ga usidriti pred kućom.
– Tu će do naredne godine stajati kao ukras. Da me podsjeća na vožnju u kojoj smo baš uživali – kazao nam je jučer Duško.
Dnevni avaz

Comments are closed.