Šansa u zdravoj hrani

Stanovnici Oštre Luke, koja se svrstava u izrazito nerazvijene opštine, svoju egzistenciju grade gotovo isključivo na poljoprivredi.
– Opština planira i vidi poljoprivredu kao okosnicu i osnovnu granu privrednog razvoja. U vremenu koje je iza nas ulagali smo velike napore i sredstva u podizanje poljoprivredne proizvodnje. Tu prvenstveno mislimo na dovođenje humanitarnih međunarodnih organizacija, koje su donirale krupna i sitna grla stoke, poljoprivrednu mehanizaciju, sadni materijal i plastenike – podsjeća Drena Kuridža, načelnica ove opštine.
Ona kaže da lokalna vlast svake godine u svom budžetu planira sredstva za podsticaj u poljoprivredi ali, nažalost, ove godine, zbog ekonomske krize, ta sredstva su znatno manja nego ranijih godina i planirana su u iznosu od 20.000 maraka.
– Najveći doprinos razvoju poljoprivrede dolazi od strane Vlade RS, odnosno, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kroz razne oblike pomoći, a najviše kroz podsticaje poljoprivrednim proizvođačima – navodi Kuridža.
Na 15.684 hektara poljoprivrednih površina na području opštine, pod oranicama je 10.642 hektara, livade zauzimaju 1.535 hektara, voćnjaci 372 hektara i pašnjaci 3.135 hektara.
– Po reljefu opštine, geografskom položaju, te umjerenoj kontinentalnoj klimi, ovo podneblje pogodno je za stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo. Prema podacima u APIF trenutno su registrovana 392 poljoprivredna gazdinstva – navodi Kuridža.
Problem poljoprivrednika ove opštine, prema njenim riječima, predstavlja ustitnjenost parcele, kao i skromne mogućnosti poljoprivrednika za ulaganje vlastitih sredstava.
– Najviše su poljoprivrednici usmjereni prema voćarstvu, odnosno podizanju plantaža jabuka, krušaka, šljiva, jagodičastog voća, kupina. Imamo i jednog registrovanog proizvođača sadnog materijala koji godišnje proizvede oko 60.000 sadnica voćki. Zastupljeno je i ratarstvo, odnosno plastenička proizvodnja, ali u manjem obimu, mada se bilježi interes za povećanje površine pod plastenicima – kazala je Kuridža.
Najveći prihodi, ističe načelnica opštine, ostvaruju se u stočarstvu, a godišnje se na ovom području proizvede i oko 600.000 litara mlijeka.
– Smatramo da se u buduće mora i dalje raditi i ulagati na edukovanje poljoprivrednika, povećati površine pod voćem i površine pod plastenicima. Naša sredina je u odnosu na druge ekološki čista i u tome vidimo našu veliku prednost i priliku za proizvodnju zdrave hrane – zaključuje Kuridža.
Fokus

Comments are closed.