Šansa za vašu budućnost-Održan Drugi festival stručnih zanimanja

Na malom gradskom trgu u Prijedoru danas je održan Drugi festival stručnih zanimanja pod nazivom „Moje zanimanje“. Uz saradnju sa opštinom Prijedor i uz finansijsku podršku kompanije „Arcelor Mittal Prijedor“ Udruženje građana „DON“ iz našeg grada realizuje projekat „Šansa za vašu budućnost“ čiji je cilj promocija radničkih zanimanja u srednjem obrazovanju. Izvršna direktorica Udruženja građana „DON“ Murisa Marić istakla je da je ovo bilo idealno vrijeme da se osnovcima koji ovih dana završavaju školovanje pomogne u izboru budućeg zanimanja odnosno profesionalnoj orijentaciji. „Ovom prezentacijom koju smo nazvali `Festival radničkih zanimanja` željeli smo da ukažemo mladim sugrađanima i njihovim roditeljima da je vrlo interesatno biti frizer, pekar, drvoprerađivač, mašinbravar i da sva naša djeca ne moraju da idu u ekonomsku i medicinsku školu ili gimnaziju“, rekla je Marićeva.
Ona je potvrdila da je na otvorenom prostoru kroz 12 projekata šest škola imalo prezentaciju zanimanja, što je samo dio radničkih profila za koje ove školu edukuju sredoškolce. Svi posjetioci ovog festivala mogli su da sebi priušte frizuru, da degustiraju proizvode učenika, budućih pekara, te pogledaju prezentaciju savremene poljoprivredne mehanizacije kojom ova škola raspolaže pri proizvodnji rasada i drugih poljoprivrednih kultura u svojim plastenicima. Na kraju su izabrani najkreativniji učenici i njihove prezentacije tako da su prvu nagradu za najbolji projekat i najbolji štand, prema ocjenama žirija, osvojili tekstilni tehničari za projekat „Čarobne niti“, a najbolju prezentaciju svojih usluga imali su varioci za projekat „Izrada stepenica za bazen od cijevi fi1“. U sve tri kategorije dodijeljene su po tri nagrade. Prvoplasirani projekti su osvojili laptop, drugoplasirani štampač dok su trećeplasiranima pripali zvučnici za kompjuter.
Na festivalu „Moje zanimanje“ predstavili su se učenici 12 različitih obrazovnih profila iz 6 srednjih škola kroz 12 realizovanih mini projekata:
Kuhar – Promocija nacionalnih jela
Bravar – Izrada vrtne ljuljačke
Krojač – konfekcijski šivač – Šivenje ženskih torbi
Građevinski tehničar – Multifunkcionalna upotreba drveta u građevinarstvu
Frizer – Večernje frizure sa pletenicama
Prehrambeni tehničar – Proizvodnja hrane – ulaganje u budućnost
Električar – Električni čuvar stoke
Tekstilni tehničar – Čarolija niti
Autoelektričar – Zvučna signalizacija svjetala na automobilu
Varilac – Izrada stepenica za bazen od cijevi fi1
Instalater – Razvod vode u kupatilu, Spoj cijevi sa radijatorom, Kućna kanalizaciona mreža
Konobar – Usluživanje mesnih jela

Nagrade
Kategorija 1 – Najbolji projekat
1.Tekstilni tehničar – Čarolija niti
2.Kuhar – Promocija nacionalnih jela
3.Bravar – Izrada vrtne ljuljačke

Kategorija 2 – Najbolja prezentacija proizvoda/usluga
1.Varilac – Izrada stepenica za bazen od cijevi fi1
2.Autoelektričar – Zvučna signalizacija svjetala na automobilu
3.Prehrambeni tehničar – Proizvodnja hrane – ulaganje u budućnost

Kategorija 3 – Najbolji štand
1.Tekstilni tehničar – Čarolija niti
2.Konobar – Usluživanje mesnih jela
3.Bravar – Izrada vrtne ljuljačke

Comments are closed.