Sanu i Gomjenicu prepunila voda iz ribnjaka

Sana i Gomjenica se još nisu vratile u svoja korita jer je u ribnjaku Saničani velika količina vode koja se ispušta u rijeke.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, izjavio je da je nisu tačne informacije da je pukla brana na ribnjaku.

– Oštećenje ribnjaka Saničani ne postoji, ali je postojala velika količina koja je zaplavila ribnjak Saničani, koja se ispuštala kroz klapne da ne bi došlo do oštećenja nasipa ribnjaka. Potpuna bezbjednost postoji, nema oštećenja unutar okvira, nema personala koji upravlja sa ispusnim vodama koje se unutar ribnjaka raspoređuju u odnosu na kanal koji Gomjenica dovodi – pojasnio je on.

Dodao je da je zato Gomjenica počela naglo da raste te da je na ušću Gomjenice i Miloševice počelo izlijevanje vode koja se izlila u naselja Vrbice i muslimansku Gomjenicu.

– Problem je u sistemu što ribnjak ne funkcioniše nekoliko godina, a vrlo je važan objekat pogotovo u ovakvim situacijama – naveo je Đaković. Dodao je da opadaju vodostaji svih potoka koji se ulijevaju u Sanu i Gomjenicu.

– Sve službe dalje nastavljaju raditi da podižu nasipe koji su juče i noćas postavljani zbog mogućeg proboja jer rijeka Sana i Gomjenica se još uvijek nisu vratile u svoja korita, još ima mogućnosti da se podrivaju ti nasipi koji su podignuti – rekao je on.

Dodao je da su ljudi čiji su domovi zaplavljeni smješteni kod komšija i rođaka, te da nije bilo potrebe za smještaj u sportsku dvoranu “Mladost”.

Šef Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora, Dušan Vranješ izjavio je da vodostaj Sane iznosi 470 centimetra te da je u blagom padu u odnosu na sinoćnji vodostaj.

– S obzirom na smanjen intezitet padavina na slivnom području mi očekujemo dalji pad vodostaja. U toku noću odvijale su se aktivnosti na održavanju privremenih odbrambenih nasipa, sve službe bile u funkciji pomoći građanima, gradski štab je naložio svim subjektima da izvršavaju zadatke prema planovima odbrane od poplava – izjavio je Vranješ.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor, Nebojša Miljuš, rekao je da su vatrogasci čitavu noć ispumpavali vodu te dopremali ljudima hranu i vodu.

Potvrdio je da se voda približila i objektu Osnovne škole u Gomjenici.

Prijedorski vatrogasci su na svom fejsbuk profilu uputili molbu sugrađanima.

– Ako je ikako moguće, molimo vas da svoj bijes, bol, patnju i probleme, vezane za nastalu poplavu, ne iskaljujete na vatrogasce koji su sa vama na terenu ili dežurne u operativnom centru vatrogasne jedinice, koji vam se javljaju na poziv.

Mi nemamo pijesak, vreće, hranu, vodu, ni gumene čizme za sve kojima treba, nismo stranački svrstani niti možemo zaustaviti vodu – MI VAS MOŽEMO PREVESTI NA SUHO, EVAKUISATI ŽIVOTNO UGROŽENE, PUMPATI VODU, PRENJETI VAŠU PORUKU NADLEŽNIM SLUŽBAMA GRADA … pa tek onda dostavljati ono što druge službe obezbijede za vas. Mi smo tu 24 sata – naveli su vatrogasci.

Mještani Rizvanovića tvrde da su noćas tražili vreće sa pjeskom kako bi zaštitili svoje domove od Sane koja se približila kućama, ali da ih nisu još dobili.

Autor: Bojana Majstorović – SrpskaInfo.com
Foto: GradPrijedor.com

Comments are closed.