Saobraćajne nezgode odnose živote na cestama Srpske [video]

Foto: Ilustracija

Neprilagođena brzina, vožnja pod dejstvom alkohola i opojnih droga na putevima Srpske najčešći su uzrok saobraćajnih nezgoda. Tokom proteklog jula, na drumovima širom Srpske, smrtno je stradalo 18 lica, što je za tri više nego u julu prošle godine.

Iz tog razloga, MUP Srpske od 15. do 18. avgusta, sprovešće pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, s akcentom na prekoračenje brzine kretanja i vožnje pod dejstvom alkohola i opojnih droga. Prema podacima prijedorske Policijske uprave, od početka ove godine, na području Prijedorske regije smrtno je stradalo deset lica, među kojima su dva vozača motocikla.

Prije nekoliko dana, teška saobraćajna nezgoda, koja se dogodila u centru Prijedora, u kojoj su učestvovali motociklista i putničko vozilo, potresla je građane. Motociklista je smrtno stradao, a stravične scene mnogi dugo neće zaboraviti.

Oglasili su se i iskusniji motociklisti. Apeluju da adekvatna oprema ali i oprezna vožnja čuvaju glavu.

– Mi iskusniji znamo, momci koji počinju, on misli što plati registraciju i tehnički isto kao na cesti i u autu i da je sve isto. Međutim, nije isto. Kao prvo oprema, kao drugo ima otvorena cesta, odvrni, ako već želiš nešto, ima staza u Banjaluci – kaže motociklista Radovan Grujić.

Prema podacima prijedorske Policijske uprave, od početka ove godine, na području Prijedorske regije registrovane su 553 saobraćajne nezgode, u kojima je smrtno stadalo deset lica.

– Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, 13 od 22 u kojima su učestvovali motocikli dogodilo se na području grada Prijedora, znači ulične mreže na podrčju grada. U 2019. nažalost do današnjeg dana smrtno je stradalo 10 lica u saobraćajnim nezgodama, a od toga su dva vozača motocikla – raportira Sretoja Vujanović, načelnik Policijske uprave Prijedor.

Zbog velikog broja saobraćajnih nezgoda, mnogo posla bilo je i za Službu hitne pomoći. Najčešće zbrinjavaju izuzetno teške povrede.

– Uglavnom su to bile povrede glave, povrede grudnog koša, trbuha. Imali smo dosta povreda veratnog dijela kičme, torakalnog dijela kičme, donjih ekstremiteta. Kada su u pitanju pješaci i vozači bicikla i motocikla, tu se uglavnom radilo o politraumama – ističe Bjanka Lazić, specijalista urgentne medicine Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Prijedor.

U cilju umanjenja broja nezgoda, MUP Srpske od 15. do 18. avgusta sprovešće pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju.

– Do kraja mjeseca avgusta, prije svega, svoj fokus ćemo staviti na brzinu i na alkohol, kao najčešće uzočnike saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima – dodao je Sretoja Vujanović.

Dok iz MUP-a najavljuju preventivne mjere pred početak školske godine, građani poručuju, potrebno je pooštriti kazne, jer najviše boli udar po novčaniku.

Izvor: RTRS

Comments are closed.