Saopštenje za javnost gradonačelnika Prijedora

Obavještavamo građane grada Prijedora koji se nalaze u inostranstvu, a koji u narednom periodu planiraju dolaziti i boraviti na teritoriji grada Prijedora, o sljedećem:

– Zbog prisutne opasnosti od pojave i širenja novog korona virusa na području Grada Prijedora od 16.03.2020. godine na snazi je vanredna situacija koja je proglašena od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.

– Narodna skupšina Republike Srpske je dana 28.03.2020. godine proglasila vanredno stanje u Republici Srpskoj.

– Republički štab za vanredne situacije je dana 23.03.2020. godine donio Zaključak o sprovođenju i organizovanju mjera obaveznog karantina za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj kojim je u cilju prevencije širenja virusa korona u Republici Srpskoj propisan način organizovanja i sprovođenja obaveznog karantina za nadzor nad fizičkim licima koja dolaze u Republiku Srpsku/Bosnu i Hercegovinu, odnosno izolacije vozača vozila u međunarodnom transportu.

– Takođe je od strane Republičkog štaba za vanredne situacije naloženo Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite uspostavljanje šatorskih naselja u svrhu organizacije karantina pri graničnim prelazima.

– Dana 23.03.2020. godine Republički štab za vanredne situacije je donio Zaključak o obaveznom postupanju organa i institucija na kontroli lica kojima je određena kućna izolacija zbog virusa korona u Republici Srpskoj.

– Gradski štab za vanredne situacije je u cilju sprovođenja mjera sprečavanja i širenja novog korona virusa donio niz naredbi koje se odnose na ograničenje kretanja, ograničenje rada trgovačkih i uslužnih radnji, kao i režima ulaza i boravka u trgovinskim centrima kojima je dozvoljen rad.

– Ovom prilikom apelujemo na naše građane koji privremeno borave u inostranstvu, a planirali su dolaziti na teritoriju grada Prijedora, da se uzdrže od dolaska dok traje opasnost od širenja novog korona virusa.

– Na ovaj način će dati najznačajniji doprinos sprečavanju pojave i širenja novog korona virusa i zaštiti vlastitog zdravlja i zdravlja građana koji borave na području Grada Prijedora.

– Svim građanima Grada Prijedora koji privremeno borave u inostranstvu želim dobro zdravlje i da što brže zajedno prevaziđemo postojeću krizu zbog ugroženosti od pojave novog korona virusa prije svega poštujući date naredbe i preporuke nadležnih organa u Republici Srpskoj.

Gradonačelnik
Milenko Đaković

Comments are closed.