Saopštenje za javnost Gradske izborne komisije

REPUBLIKA SRPSKA
GRAD PRIJEDOR
GRADSKA IZBORNA KOMISIJA

Dana: 31.10.2012. godine

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Analizirajući cjelokupni proces provođenja Lokalnih izbora 2012. godine Gradska izborna komisija Prijedor je konstatovala, da nakon mnogobrojnih problema koji su pratili ove izbore, ne može u potpunosti biti zadovoljna.

Naime, prije svega pokazali su se nedostaci u provođenju Izbornog zakona BiH kao i pravila koje je donijela Centralna izborna komisija BiH.

Mnoga biračka mjesta su se veoma teško uredila, obzirom da nije bilo potrebnog inventara, odnosno stolica i klupa, tako da bi za sljedeće izbore ovaj problem trebao biti generalno riješen za cijelu izbornu jedinicu. Imajući u vidu da je sistem otvorenih lista donio do sada neviđeni „inženjering“ unutar partija, tako da mnogi kandidati iskaču iz redosljeda koji je partija odredila, a takvim djelovanjem doveli su i do određenih nepravilnosti u izbornom procesu, koje su nedokazive ili se teško mogu dokazati, odnosno može se izraziti samo sumnja.

Izborni proces koji se odvijao poslije dana održavanja izbora pratila je i kampanja protiv Gradske izborne komisije od strane Dalibora Pavića, kandidata na listi SNSD-a Milorad Dodik koji je optužio Gradsku izbornu komisiju i njenog predsjednika za falsifikovanje izjave jednog člana bračkog odbora pri tome tražeći ostavku svih članova Gradska izborna komisija navodeći da je SNSD uputio više prigovora Gradskoj izbornoj komisija Prijedor.

Gradska izborna komisija na ovakve tvrdnje može samo da konstatuje da odbornički kandidat, ne samo da nije upućen u izborna pravila, nego ne zna da je SNSD uputio samo jedan prigovor, koji je Gradska izborna komisija u skladu sa zakonom rješavala, te da ništa nije preduzela bez konsultacija sa CIK BIH.

Podsjećamo da Gradska izborna komisija nije odgovorna za rad biračkih odbora i da prema Izbornom zakonu BIH, birački odbori su samostalni u svom radu i odgovaraju za svoje postupke u toku izbornog procesa, te je stav Komisije da ukoliko dođe do grešaka u radu biračkog odbora, utvrditi pravu istinu, a da se oni koji prave greške kazne u skladu sa Zakonom.

Gradsku izbornu komisiju pored člana koji je došao iz reda SNSD čine četiri diplomirana pravnika, svaki sa oko 30 godina radnog iskustva u struci i do sada bez mrlja u svojoj karijeri, iako su u svojim organizacijama bili a i sada su visoko pozicionirani rukovodioci. Isto tako Gradska izborna komisija ima visoki rejting kod CIK BIH koja je jedina mjerodavna da ocjenjuje njen rad.

Što se tiče gospodina Dalibora Pavića, poznato nam je da on rukovodi Elektrodistribucijom u Prijedoru, te da smo ga blagovremeno obavijestili dopisom, da zbog održavanja lokalnih izbora, obezbjedi nesmetano snabdijevanje električnom energijom cijelog područja. Međutim na dan izbora, a naročito u večernjim časovima, neposredno prije, a i poslije zatvaranja biračkih mjesta, došlo je do nestanka električne energije na 23 biračka mjesta, a samim tim i do ometanja izbornog procesa.

Za nestanak električne energije, ne može biti izgovor kiša koja je počela padati u to vrijeme, pa se s toga postavlja pitanje šta je gospodin Dalibor Pavić kao rukovodilac Elektrodistribucije Prijedor preduzeo da i najmanja kiša i vjetar ne poremete sistem za snabdijevanje električnom energijom grada Prijedora, te ovako ostaju sumnje zašto je nestanak električne energije bio uglavnom u vrijeme brojanja glasova na biračkim mjestima.

Iz tog razloga s pravom možemo tražiti njegovu odgovornost zbog ometanja izbornog procesa, jer je gospodinu Daliboru Paviću izgleda bitnije kako on „stoji“ u političkom životu, nego u radnom angažovanju na svom radnom mjestu. Isto tako bi postavili pitanje na koji način je gospodin Dalibor Pavić došao do izjave i Zapisnika o radu biračkog odbora koje je javno objavio, iako ti dokumenti nisu tajna niti to trebaju biti. Gradska izborna komisija mu to nije dala niti je to od nje traženo.

Na osnovu svega gore izloženog konstatujemo da je Gradska izborna komisija Prijedor, u ovakvoj atmosferi, korektno i stručno obavila svoj posao u skladu sa Zakonom i pravilima koje je donijela Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine te da se neće više oglašavati povodom ovih dešavanja, jer joj nije namjera da polemiše putem medija.

Gradska izborna komisija

Comments are closed.