Saopštenje za javnost komisije Centra za suzbijanje ptičjeg gripa na području grada Prijedora

Nakon postavljanja sumnje na prisutstvo influence ptica u naselju Tukovi na području grada Prijedora, juče u kasnim popodnevnim satima od strane nadležne laboratorije potvrđeno je da se radi o visoko patogenoj influenci ptica podtip N5.

Bolest je utvrđena kod domaćih ornamentalnih koka koje se drže kao ukrasna perad.

Odmah po potvrđivenju bolesti održan je sastanak kojem su prisustvovali predstavnici kancelarije za veterinsrstvo BiH, Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Republičke veterinarske inspekcije i Veterinarskog instituta Republika Srpske „Dr Vaso Butozan“.

Nakon toga odmah dana 12.02.2017. godine u 12:00 Gradonečelnik grada Prijedora je organizovao sastanak sa predstavnicima navedenih institucija i predstavnika Centra za suzbijenje ptičjegg gripa za područje grada Prijedora.

Na sastanku su dogovorene mjere u skladu sa odredbama Pravilnika o mjerama za kontrolu i iskorijenjivanje infulence ptica (Sl. glasnik BiH, broj 35/10) na bazi kojeg je utvrđeno sljedeće:

  • Područje naselja Tukovi i naselja koja gravitiraju ovoj mjesnoj zajednici Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Gomjenica, Čarakovo, kao i naselje Saničani i Petrovo u zoni ribnjaka Saničani proglašavaju se kao područje zaraženo ptičijim gripom.
  • Urbano područje grada Prijedora se proglašava kao područje ugroženo od ptičjeg gripa.
  •  Komisija Centra za suzbijanje pričjeg gripa za područje grada Prijeora je donijela plan mjera zaštite od ptičjeg gripa za područje grada Prijedora koje određuje zadatke svih nadležnih subjekata u zaštiti od ptičjeg gripa na području grada Prijedora.
  • Sve nadležne republičke institucije kao i institucije grada Prijedora u skladu sa svojim nadležnostima preduzimaju operativne mjere koje se odnose na saniranje žarišta ptičjeg gripa kao i preventivne mjere radi sprečavanja širenja ove bolesti.
  • Obavezuju se svi vlasnici peradi da preduzmu sve mjere naložene od strane nadležene veterinarske inspekcije, i da veterinarskoj inspekciji blagovremeno prijavljuju sve slučajeve uginuće ptica i domaće peradi.

Predsjednik komisije
Dušan Vranješ

Povezane vijesti: Na području Prijedora registrovana ptičija gripa

Comments are closed.