Saopštenje za javnost načelnika opštine

Povodom intenzivnih snježnih padavina koje su od četvrtka, 2. februara gotovo paralisale većinu opština u Republici Srpskoj, ovim putem informišemo javnost o trenutnom stanju na području opštine Prijedor.
Nakon prestanka padavina, jutros izmerena visina sniježnog pokrivača je 16 centimetara,dok na planini Kozari iznosi oko 60 centimetara. Od kada je počelo snježno nevrijeme na području Srpske, nadležne opštinske službe su u stalnom zasjedanju.
Najnovije informacije iz Odjeljenja za stambeno komunalne poslove su da su sve gradske ulice i trotoari raščišćeni, a svi lokalni putni pravci prohodni, kao i nekategorisani putevi od interesa za opštinu Prijedor. Za danas je najavljeno raščišćavanje nekategorisanih puteva drugog i trećeg prioriteta, a radove na ovim poslovima su prethodnih dana izvodila preduzeća sa kojima opština Prijedor ima potpisane ugovore o zimskom održavanju puteva.
Iz Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Prijedor raspolažu podacima da je u navedenom periodu evidentirano samo pet saobraćajnih nezgoda sa lakše povrijeđenih licima i manjom materijalnom štetom. Saobraćaj se, prema njihovim informacijama, odvija otežano te apeluju da bi čišćenje trebalo usmjeriti na površine namijenjene za pješake kako se ne bi kretali kolovoznom trakom, što dodatno otežava odvijanje saobraćaja.
Iz Odsjeka civilne zaštite informacija da putem dežurnog telefona 121 nije prijavljen niti jedan slučaj koji je zahtijevao hitnu intervenciju i preduzimanje mjera zaštite i spašavanja životno ugroženog stanovništva. U većini poziva bila je primjetna nestrpljivost oko dolaska ekipa za čišćenje snijega na dionicama manjeg stepena prioriteta. Zabilježeni su i slučajeni samoorganizovanja građana koji su vlastitim poljoprivrednim mašinama čistili sekundarne putne pravce u svojim selima.
Opština je uredno snabdjevena električnom energijom. Snabdijevanje vodom je uredno, a jedini veći kvarovi koji se dogodili u prethodnom periodu su bili u Ulici 1.maja i na cjevovodu u Brezičanima koji su uspješno sanirani.
Broj pacijenata u Službi hitne pomoći je oko 25 dnevno što je uobičajen broj pacijenata i u drugim vremenskim prilikama. Opšta bolnica Prijedor obavlja redovne poslove pružanja zdravstvenih usluga građanima po ustaljenom programu. Oni raspolažu informacijama da je broj pacijenata sa prelomima i uganućima u periodu od 1-7.februara iznosio 28, što je daleko manje ako se uporedi da je u redovnim okolnostima kakve su bile od 22-31.januara taj broj iznosio 41.
Toplana Prijedor uredno grad snabdijeva toplotnom energijom, mazut stiže redovno, a jedini kvar koji se dogodio u subotu na toplovodu u Raškovcu je za nekoliko časova saniran.
Sve gore navedene informacije pokazuju visok stepen odgovornosti građana te efikasnost u radu nadležnih službi te ovim putem apelujemo na sve subjekte i građane opštine Prijedor da tako nastave kako bi uspješno prebrodili ove vremenske neprilike.
Opština Prijedor će i narednih dana preko nadležnih službi nastaviti sa čišćenjem trotoara, gradskih ulica i puteva te pratiti stanje na terenu u skladu sa vremenskim prilikama te shodno njima preduzimati sve potrebne mjere i aktivnosti.
NAČELNIK OPŠTINE
Marko Pavić
Tekst – Opština Prijedor
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.