Sapunica zbog duga Halida Muslimovića: Nisam ni kriv ni dužan!

Sapunica zbog duga Halida Muslimovića vlasniku građevinske firme „S kula“ Esadu Bešiću iz Sanskog Mosta se nastavlja. Prema pravosnažnoj sudskoj presudi, Muslimović je dužan 14.000 maraka sada već uveliko bivšem jaranu Bešiću.
– Tom pričom, koja je u medijima, čak i onim iz regiona, odjeknula kao bomba, nanesena mi je velika šteta – tvrdi Muslimović.

Dva brata
On naglašava da se „ni kriv ni dužan našao u nemilom kolu“.
– Samo sam htio da budem dobronamjeran tako što sam u dugu bio posrednik između svoje braće Edina i Senada i Bešićeve firme, čijim građevinskim radovima na našoj porodičnoj kući oni nisu bili zadovoljni. Da bih smirio situaciju, prihvatio sam taj dug. Zato se na sudu i pojavljuje samo moje ime. Svoj dio duga po ugovoru, koji, inače, nema ni potpis, ni datum, ni žiroračun, ni adresu firme, davno sam izmirio. Prvi sam platio 40.000 maraka i skoro sav iznos za drugog brata. To Bešić dobro zna, kao što zna i da mi nikada nije dostavio račun za ono što sam platio. On je na sudu priznao da je od mene dobio 116.000 maraka. Sada će to morati pojasniti i Poreznoj upravi u Sanskom Mostu i Bihaću, jer ako traži da sve bude prema pravilima i propisima, onda je uredu i da mu ispunim tu želju – kaže Muslimović.
Dodaje i da bi „bilo dobro da su tu priču o dugovima davno završili i napravili mnogo para na Bešićevom bazenu“.

Ružan način
– Nažalost, nije bio toliko pametan da iskoristi moj posao i moje ime. Ovako smo obojica dobila pečat za sva vremena. Pare ću mu dati, mada mu ne mogu oprostiti to što je rekao da mu je drago da će mojoj djeci uzeti kašiku i tanjir iz kuće. Ja to nikome ne bih poželio, ni najvećem dušmaninu. Danas nema onih koji nisu dužni, jer ko god radi, mora čekati da naplati svoje pare. Takva su vremena. Bešić od mene nije napravio neprijatelja. On neka živi svoj život i daleko mu lijepa kuća. Svoje ću platiti, a on će, Boga mi, morati ispoštovati državu – pojašnjava Muslimović.
S druge strane, Bešić i dalje ostaje pri svome i kaže da je „sve jasno kao dan“ te Halidu poručuje da je sudska presuda donesena i da mu je dužan 14.000 KM.
– Ružan je način na koji se vadi, ali to dovoljno govori o njemu kao čovjeku. Ne znam ja kakav on ugovor ima. No, ja na ugovoru, koji je bio i dokaz na sudu, imam i pečat i potpis i adresu firme. Moram i da ga informišem da je kroz moju firmu u posljednje vrijeme prošlo najmanje deset finansijskih i poreznih inspekcija tako da se ne bojim njegove prijave. Od njega samo tražim da mi plati dug od 14.000 maraka, zatezne kamate za tri godine i sudske troškove i neka, onda, prijavljuje Poreznoj ili kome god hoće. To me ne zanima. Nakon svega, žao mi je što sam s njim imao bilo kakvog posla. Želim da to što prije zaboravim – kaže Bešić, koji je prije šest godina presavio tabak i zbog duga tužio Muslimovića.

Sud odlučio još prije godinu
Sudski izvršilac je prije sedam dana, u pratnji Sudske policije, popisao stvari koje se nalaze u kući Halida Muslimovića. Sve sada ide ponovo pred sudiju Osnovnog suda u Prijedoru, koji će odrediti šta sa popisanim stvarima, odnosno hoće li na licitaciju ili će Muslimović u međuvremenu vratiti Bešiću pare. Kako saznajemo, sudsko rješenje da se preostali dug od 14.000 KM namiri popisom, zapljenom i prodajom pokretne imovine koja se zatekne u Muslimovićevoj porodičnoj kući, Osnovni sud u Prijedoru donio je još 30. aprila prošle godine.
Dnevni avaz

Comments are closed.