Sastanak volontera akcije Očistimo Prijedor

Proteklih dana održan je prvi sastanak volontera akcije Let’s Do It Prijedor!-Očistimo Prijedor, koja će se održati 9. septembra ove godine. Ova akcija je posvećena čišćenju ilegalnih deponija smeća, a pomenutog dana širom BiH gradova i opština biće održane akcije čiji je cilj da se iz našeg prirodnog okruženja ukloni najmanje 20.000 tona smeća, da se podigne svijest i edukuje javnost o zaštiti životne sredine i okoliša, da se sakupi najmanje 100.000 volontera koji će učestvovati u akciji te da se stvori prvi državni registar svih ilegalnih deponija smeća. Samom sastanku je prisustvovalo tridesetak Prijedorčana koji su izrazili želju za učešćem u akciji čišćenja naše opštine. Osim srednjoškolaca, studenata, prosvjetnih radnika, prisutni su bili i predstavnici nekih udruženja(KUD „Osman Džafić“ Prijedor, Ribolovačko društvo Prijedor, Omladinska organizacija „Glide“ Prijedor, Crveni krst Prijedor) koja su spremna aktivno se uključiti u pripremu i provođenje ovog događaja. Ina Ritan, članica neformalne grupe mladih Prijedorčana koja je i pokrenula ovu akciju, izrazila je svoje zadovoljstvo onim što je čula na sastanku. „Drago mi je što je među prisutnima bio veliki broj mladih ali isto tako i nešto starijih sugrađana. Na ovom prvom sastanku zainteresovanih volontera razgovarali smo o našim daljim koracima“, rekla je Ritan dodavši da je odziv volontera na prvi sastanak bio bolji nego što je to bio slučaj u Banjaluci. „U narednom periodu planiramo održati edukativna predavanja i sastanke po prijedorskim osnovnim i srednjim školama ali i sa Savjetima mjesnih zajednica kako bi naše sugrađane upoznali sa samom akcijom ali i sa potrebom čišćenja otpada na području naše opštine“, istakla je Ina Ritan.
Da bi akcija u Prijedoru uspjela, ključna karika za uspjeh je uključivanje što više aktivnih volontera i partnera akcije. Sa svakom očišćenom ulicom, parkom i dijelom grada, poslaćemo poruku da je čistoća, zdravlje i dobrobit svih ljudi u Prijedoru, kao i u čitavom svijetu, u našim vlastitim rukama.
U prijedorskom opštinskom registru postoje tek 22 lokacije ilegalnih deponija smeća, a osim ovih locirano je ukupno 18 ilegalnih deponija. Trenutno imamo preko 2300 registrovanih volontera i ostvareno partnerstvo sa nekolicinom udruženja i organizacija kao i sa medijskim partnerima.
Pridružite nam se u mijenjanju istorije i budućnosti Prijedora! Ukoliko želite da volontirate, budete naši partneri ili da podijelite informacije o ilegalnim deponijama, kontaktirajte nas putem e-maila
letsdoitprijedor@yahoo.com ili putem fejsbuk grupe: http://www.facebook.com/groups/lets.do.it.prijedor
Svoje fotografije divljih deponija sa područja opštine Prijedor možete poslati i putem e-maila vijesti@gradprijedor.com pa ćemo ih objaviti i na našim stranicama.
Tekst i foto – Let’s Do It Prijedor i GradPrijedor.com

Comments are closed.