Savčić: Nezaposlenost najizraženiji problem

bors1

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić rekao je danas u Prijedoru da nisu svi zadovoljni statusom ni porodica poginulih boraca ni ostalih kategorija BORS-a i da je trenutno najizraženiji problem nezaposlenost djece poginulih boraca.

„Istina, država ih je iškoloval, obezbijedila sredstva za redovno školovanje, ali ostao je završni, ključni korak koji se mora dovesti do kraja – da se onima koji su se vrijedno školovali obezbijede uslovi da dođu do radnog mjesta, postanu svoji ljudi, vode o sebi računa, stvaraju svoje porodice i budu što korisniji članovi društva“, rekao je Savčić u obraćanju porodicama poginulih boraca kojima je uručio posthumna odlikovanja.

On je naveo da je čin odlikovanja porodicama poginulih boraca znak da država i narod nisu zaboravili svoje poginule saborce, da ovaj oblik društvenog priznanja u srpskoj istoriji i tradiciji ima vrlo veliko značenje, da su Srbi uvijek sa ponosom, pogotovo vojnička priznanja, primali i ponosili se tim priznanjima odnosno odlikovanjima.

bors2

„Republika nije u mogućnosti da se svima u isto vrijeme oduži i pokaže sjećanje da nisu zaboravljene žrtve koje su date u posljednjem ratu jer ne postoji dovoljno sredstava da se to uradi odjednom. Zato je BORS opredijeljenja da se svake godine u povodu Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, posthumno odlikuje određen broj boraca, trudeći se da poštujemo jedini kriterij za koji smo se opredijelili, a to je hronologija stradanja“, naveo je Savčić.

On je dodao da su u praćenju tog kriterijuma moguće greške u evidenciji, ali da oni nisu namjerne i da ovdje ne smije biti protekcije.

Gordana Torbica, supruga poginulog borca, zahvalila se za odlikovanja u ime porodica koje su ih danas primile i izrazila nadu da će i odlikovanja biti dodijeljena i porodicama preostalih poginulih boraca u što skorije vrijeme.

bors3

„Nadam se da će Vlada Republike Srpske u što skorijem roku riješiti i ostale probleme, a na prvom mjestu zapošljavanje djece poginulih boraca i stambeno zbrinjavanje“, dodala je Torbica.

Odlikovanja u Prijedoru su danas primile porodice 19 poginulih boraca koje je Medaljom zasluga za narod odlikovao predsjednik Srpske Milorad Dodik. Među njima je deset boraca iz Prijedora, osam iz Novog Grada i jedan iz Oštre Luke.

Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, a na inicijativu Boračke organizacije Republike Srpske, predsjednik Republike Milorad Dodik je ukazom odlikovao 250 boraca medaljom zasluga za narod.

Iz dviju prijedorskih brigada – Pete kozarske i 43. motorizovane, poginula su 574 borca i pripadnika MUP-a Republike Srpske, a porodice 364 poginula borca poslije rata su se nastanile u Prijedoru. Za 24 borca posthumna odlikovanja uručena su 21. septembra prošle godine.

Autor: SRNA

Comments are closed.