Šećerna bolest tema stručnog predavanja u prijedorskom pozorištu: Dijabetes ne bira uzrast

Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijebetesa, u Prijedoru je nedavno održano stručno predavanje o ovoj bolesti koje je okupilo ljekare i medicinske radnike prijedorske regije i uvažene specijaliste iz Srbije i Republike Srpske.

“Šećerna bolest ili dijabetes je oboljenje koje je u stalnom porastu i ne bira uzrast, odnosno životno doba. Zbog toga je veoma važno znati šta uzrokuje dijabetes. Ovo predavanje prevashodno je bilo namijenjeno pedijatrima, ljekarima porodične medicine i ginekolozima”, rekao je dr Vlado Radić, načelnik Dječijeg odjela Opšte bolnice u Prijedoru, koja je i organizovala ovaj skup.

O dijabetesu je govorio dr Saša Živić, profesor na niškom Medicinskom fakultetu i načelnik Endokrinološkog odjela Klinike za dječije bolesti u Nišu, ističući i podatak da se dijabetes danas ubraja među najčešća endokrinološka oboljenja, sa stalnom tendencijom rasta.

“Obje vrste dijabetesa, i tip jedan, koji se javlja kod mladih, i tip dva ili starački dijabetes, su u ekspanziji. U posljednjih desetak godina, na našim prostorima udvostručen je broj oboljelih od dijabetesa, a još uvijek se ne može sa sigurnošću reći čime je to uzrokovano”, rekao je dr Živić. Prema mišljenju dr Saše Živića, šećerna bolest je, najvećim dijelom, posljedica modernog načina života, a među faktorima koji uzrokuju ovo oboljenje je gojaznost. On je napomenuo da smo olako prihvatili ono što je loše u zapadnoj kulturi. To su, kako ističe, loša i prekomjerna ishrana i fizička neaktivnost koje izazivaju i druga oboljenja, nastala kao posljedica tzv. Modernog načina življenja.

Šećerna bolest se najčešće javlja u starijem životnom dobu, kao rezultat opštih degenerativnih i sklerotičnih promjena u organizmu. Kod mladih osoba, može nastati usljed genetskih poremećaja ili oštećenja pankreasa kod određenih zaraznih oboljenja. Radi se o hroničnom oboljenju, koje se, uz pomoć ljekara, može držati pod kontrolom.

Predavanje o ovom oboljenju, koje je održano u Pozorištu Prijedor, pratila je i prezentacija lijekova više poznatih farmaceutskih kuća, koje su, kao sponzori, podržale ovaj skup.
Kozarski vjesnik

Comments are closed.