Sedmica u znaku jabuka

jabuka3

Učenici i učitelji u područnoj školi Gornji Garevci kod Prijedora u ovoj sedmici nizom aktivnosti obilježili su Svjetski dan jabuka, saopšteno je danas iz matične Osnovne škole „Ćirilo i Metodije“ Trnopolje.

Učenici su recitovali, pjevali i glumili i sa svojim učiteljicama priredili izložbu domaćih i stranih sorti jabuke s ciljem da pokažu važnost jabuka u zdravlju i prehrani ljudi.

jabuka1

Organizovali su prezentaciju i degustaciju proizvoda od jabuka koje u pripremili roditelji učenika, kao i posjetu štićenicima doma za starija lica „San“ u Gornjim Garevcima kojima su poklonili svoje „eskponate“: kolače, pite, sokove, kompote i pekmeze, te domaće i strane sorte jabuka.

„Kod nas su poznate mnoge sorte jabuka. Najpoznatije strane sorte danas su: zlatni delišes, ružičasti delišes, ajdared, greni smit, džonatan, a neke sorte su uzgajali i naši djedovi i bake, u narodu poznatije kao djevojčice, šipkinje, kiseljače, muškinje, petrovače, ilinjače, kalatuše i zveketuše“, stoji u saopštenju.

jabuka2

Obilježavanje 20. oktobra kao Svjetskog dana jabuka počelo je 1990. godine u Londonu s ciljem pormovisanja zdravstevnih kvaliteta ove voćke i predstavljanja njenih mnogobrojnih sorti.

Autor: SRNA

Comments are closed.