Šest decenija brige za mališane

Ovogodišnja završna svečanost dječijeg vrtića „Radost“, kojom se tradicionalno ispraća generacija šestogodišnjaka koji na jesen polaze u školu, biće ujedno i proslava šezdesete godišnjice predškolstva na području opštine Prijedor.
Direktor vrtića „Radost“ Dušanka Božić kazala je da ove godine ispraćaju 60. generaciju mališana, koji su svoje najranije godine djetinjstva proveli u ovom vrtiću i ujedno vrijedan jubilej koji će biti svečano obilježen.
– Pripreme za proslavu koja će biti održana krajem maja su u punom jeku i očekujemo da će ovaj jubilej predškolstva u našem gradu biti proslavljen na najbolji način – kazala je Božić.
Ona je dodala da je prvi vrtić na području Prijedora osnovan daleke 1950. godine i to u Ljubiji, tada razvijenom rudarskom gradiću.
– Dolaskom inženjera i drugih stručnjaka iz više evropskih zemalja na rad u preduzeće Rudnici željezne rude „Ljubija“ ukazala se potreba za osnivanja ustanove koja bi se bavila vaspitanjem i obrazovanjem mališana – kaže Božićeva i naglašava da će na svečanosti u maju biti organizovana dokumentarna izložba kojom će po decenijama biti predstavljen rast i razvoj „Radosti“.
Od prvih entuzijasta, dodaje Božićeva, koji su osnovali vrtić, prošlo je dosta vremena, a ova ustanova stasala je u gotovo obavezan vid obrazovanja i sticanja prvih znanja mladih Prijedorčana.
– Danas ova ustanova broji 331 mališana u tri objekta i u 16 vaspitno-obrazovnih grupa. Ipak, ovo nisu ni približno dovoljni kapaciteti. Svake godine na upis u vrtić čeka stotinjak mališana – rekla je Božićeva.
Prema njenim riječima, izložba fotografija, starih dokumenata i igračaka te dječijih radova nastalih tokom svih šest decenija postojanja biće dijelom postavljena u foajeu Pozorišta Prijedor gdje će biti održana i svečana akademija 28. maja, dok će drugi dio izložbe biti postavljen u prostorijama vrtića „Radost“.
Glas Srpske

Comments are closed.