Šest decenija paraju oblake

Iako je zagazio u osmu deceniju života, Prijedorčanin Adem Oklopčić član je Aerokluba “Prijedor” od njegovog osnivanja prije tačno 60 godina.
– Isto je kao i prvi dan, isti osjećaj radosti da sam na mjestu koje sam od djetinjstva volio, na pisti odakle sam bezbroj puta poletio – rekao je Oklopčić (71) i dodao da se i danas aktivno bavi avijacijom.
– Nije to, doduše, u onom intenzitetu kao nekad, ali još uvijek rado poletim i odletim, jer to je ljubav koja se ne zaboravlja – priča Adem i dodaje da se prvo bavio modelarstvom i da je negdje 1957. godine počeo da izvodi padobranske skokove, a kasnije je usavršio letenje i postao instruktor letenja.
On je juče, zajedno sa još tridesetak najaktivnijih članova, prisustvovao svečanosti na Aerodromu Urije kojom je počelo obilježavanje 60. godišnjice od osnivanja Aerokluba “Prijedor”. Predsjednik Upravnog odbora kluba Zoran Sredić istakao je da je prije šest decenija na ovom mjestu održana osnivačka skupština kluba na kojoj je Ratko Ilić izabran za prvog predsjednika kluba.
– Tada je zvanično počela da radi sada već čuvena škola letenja i padobranstva i klub koji je tada okupio ljude, velike entuzijaste koji su željeli da ulože svoj trud i vrijeme u njegovu izgradnju – kazao je Sredić.
On je dodao da će u ovoj godini jubileja biti obilježena i 70. godišnjica od osnivanja Prve partizanske avijacije.
– Program obilježavanja biće nastavljen izložbom u Muzeju Kozare, predstavljanjem razvoja aerokluba te tradicionalnim sportskim takmičenjima “Petrovdanskim padobranskim kupom”, koji se održava već 17 godina, i “Blanik kupom”, kao i velikim okupljanjem 23. maja na Dan vazduhoplovstva – rekao je Sredić.
U Aeroklubu “Prijedor” aktivno rade motorni piloti, jedriličari, padobranci, laka avijacija i modelari, a ima oko 100 aktivnih članova, ali i veliki broj simpatizera koji rado pomažu u radu kluba.
Jučerašnje okupljanje starih i sadašnjih članova Aerokluba započelo je odavanjem pošte za sve poginule i preminule članove i obilaskom njihovih spomen-obilježja. Povodom jubileja juče je uručeno i sedam diploma za polaznike, odnosno kandidate za pilote aviona koji su u periodu od decembra do februara prisustvovali teoretskoj nastavi i položili planirani ispit koji pokazuje da su osposobljeni za pristupanje praktičnom dijelu ispita za pilote aviona.
Prva partizanska avijacija
Maja 1942. godine piloti dva aviona koji su pripadali ratnom vazduhoplovstvu NDH, Rudi Čajavec i Franjo Kluz prešli su na stranu partizana preletom preko Aerodroma Urije i kasnije su ove avione koristili protiv snaga osovine. Iako je to kratko trajalo zbog nedostatka infrastrukture, ovo je bio prvi primjer pokreta otpora koji je imao svoje vazduhoplovstvo.
Tekst – Glas Srpske
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.