Sigurna kuća u velikim problemima i pred zatvaranjem: Duguju više od 60.000 KM

Sigurna kuća u Prijedoru je u velikim dugovima, „teškim“ više od 60.000 KM. Ovo nam je potvrdila Nada Ševo, direktorica Fondacije u čijem sastavu nepune tri godine djeluje sklonište za žrtve porodičnog nasilja s područja regije Prijedor. Ševo je pojasnila da je riječ o dugovima za struju, telefone, kiriju, obezbjeđenje, plaće stručnog tima…
Umorna od priče o Sigurnoj kući u Prijedoru, koja se posljednju godinu, dijelom i zbog ovih problema, konstatno nalazi pred zatvaranjem, ogorčeno kaže da „više nema ništa protiv toga ni da je i zatvore“.
– Postoji stalna opstrukcija onih kojim postojanje Sigurne kuće očito smeta. Čini mi se da su „dokazali“ da u ovoj regiji nema žrtva nasilja kojima treba tretman u Sigurnoj kući. Neka je zatvore, ali prvo neka resorno ministarstvo izmiri obaveze prema nama, da možemo platiti sva do sada nagomilana dugovanja – poručila je nada Ševo.
U Sigurnoj kući u proteklih devet mjeseci bilo je zbrinuto osam žrtva nasilja, među kojim i četvero djece. Ševo je u posljednje tri godine čak 11 puta pisala resornom ministarstvu RS. Tvrdi da odgovor nijednom nije dobila, kao ni očekivani novac jer je na adresu Sigurne kuće u Prijedoru u ovoj godini, po njenoj tvrdnji, uplaćeno samo 6.500 KM.

Prihvatne stanice
Novim Nacrtom Zakona o socijalnoj zaštiti, koji je usvojila Narodna Skupština RS, predviđeno je da prihvatne stanice Centara za socijalni rad preuzmu ulogu sigurnih kuća. Ševo tvrdi da je takva praksa neprihvatljiva.
-U prihvatnim stanicama zbrinjavaju se beskućnici, prosijaci, ljudi skloni skitnji, alkoholu. Nemoguće je u takvom ambijentu zamisliti i žrtve porodičnog nasilja – navela je Ševo.
Dnevni avaz

Comments are closed.