Simbol istrajnosti, stradanja i slobode

Bitka na Kozari odigrala se prije 67 godina, tačnije 3. jula 1942. godine u jugozapadnom dijelu Kozare, a kao svojevrstan narodni ustanak bila je veoma važna za partizanski pokret otpora tokom Drugog svjetskog rata. Kasnije je postala i dio poslijeratne jugoslovenske mitologije, koja je slavila junaštvo i mučeništvo slabije naoružanih partizana i civila u odnosu na njemačku okupatorsku vojsku i njihove sluge.

Ovo je rekao predsjednik Republičkog odbora SUBNOR-a Blagoje Gajić, koji je i sam učestvovao u bici na Kozari.

– Kozara se ne smije zaboraviti, jer je bila simbol istrajnosti, stradanja, slobode, simbol svega onoga što čovjeka čini bogatijim u njegovim moralnim životnim opredjeljenjima – kazao je Gajić.

Kaže da je to bila dramatična bitka u kojoj se oko 3.500 boraca suprotstavilo daleko moćnijem neprijatelju.

– Bila je to jedna od najtežih bitki tokom Drugog svjetskog rata, a dramatična ne samo zato što mi nismo bili kadri da se obračunamo sa okupatorom, već zato što je iza nas išao narod. Neprijatelj nas je napadao sa svih strana i mi smo se pod pritiskom okupatora povlačili. Iza naših leđa imali smo 80.000 starica i staraca, djece i žena – priča Gajić i dodaje da su 27 dana odolijevali naletima okupatora, branili zbjeg i imali veliki broj ranjenih boraca. Nisu željeli da ostave te ljude neprijateljima na milost i nemilost.

– U prvom proboju uspjelo se izvući oko 15.000 civila, a veliki broj onih koji se nisu uspjeli izvući iz obruča pali su u ruke ustašama i Nijemcima i tada su počinjeni veliki zločini nad njima. Mnogi su zarobljeni i odvedeni u logore u Jasenovac i Staru Gradišku, dok su neki odvedeni na rad u Njemačku – prisjeća se Gajić.

Iako su bila izuzetno teška vremena, priča Gajić, sjećam se da su dječica u čarapama, umjesto opanaka stajali ispred kuća i držali u rukama ispečen krompir ili jabuku i darivali nas. Taj narod nije napustila ljubav prema narodnooslobodilačkoj borbi i partizanima. Gajić podsjeća da je narodnooslobodilačka borba dobila posebno priznanje u svijetu, a borba na Kozari ozvaničena je dodjelom ordena narodnog heroja borcima i narodu Kozare za izvanredan doprinos u pobjedi nad fašističkim okupatorima i slugama okupatora.

Na Mrakovici će se danas, u subotu, tradicionalnim narodnim okupljanjem obilježiti 67 godina od bitke na Kozari. Manifestacija će početi u 10 časova parastosom poginulim borcima NOR-a i civilnim žrtvama rata, koji će služiti sveštenici Banjolučke eparhije ispred spomen-krsta. Nakon toga, biće položeni vijenci u memorijalnoj zoni na Mrakovici.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.