Sindikat – Kitonjić: Štrajka će biti bez obzira na mišljenje Vlade RS

sindikat prijedor-strajka ce biti 1Štrajk budžetskih korisnika protiv smanjenja plata najavljen za 21. januara biće vođen bez obzira na mišljenje Vlade Republike Srpske, izjavio je danas u Prijedoru izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Prijedor Dragoljub Kitonjić.

„Vlada je dužna da ima para za svoje budžetske korisnike, a ponaša se kao da je dužna da nema para. Tu disproporciju moraćemo riješti ovim štrajkom“, rekao je Kitonjić novinarima u Prijedoru u pauzi sjednice Regionalnog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture (ONK) Prijedor.

On je naveo da je od organizovanja protesta 30. novembra do danas sindikat sve uradio u skladu sa zakonima, konsultujući konstantno pravne eksperte i unutar i izvan sindikata.

sindikat prijedor-strajka ce biti 2„S druge strane, Instrukciju Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske direktorima škola i Vladinu Uredbu o minimumu procesa rada ne možemo shvatiti kao usklađene sa Zakonom o štrajku i sa radnopravnim zakonodavstvom u cjelini. Takođe mislim i da su neprovodive“, kazao je Kitonjić.

On je dodao da štrajk mora dati rezultat jer je, kako je ocijenio, neprimjereno da posljedice snose budžetski korisnici, a posebno prosvjeta koja ima poseban značaj u društvu.

„U okruženju nema nižih plata u prosvjeti od plata u prosvjeti u Republici Srpskoj“, naglasio je Kitonjić.

sindikat prijedor-strajka ce biti 3Predsjednik Regionalnog odbora Sindikata ONK Prijedor Dragan Gnjatić rekao je da Vlada i resorno ministarstvo izbjegavaju razgovore sa sindikalcima sa pozicija iznalaženja rješenja, a drže se pregovora sa pozicija sile i zastrašivanja radnika kako bi radnici ušli u učionice.

„To se sigurno neće desiti jer ovaj sindikat je dovoljno jak i ispoštovaće odluku o štrajku najavljenom za 21. januar ako se u međuvremenu ne nađe rješenje“, kazao je Gnjatić novinarima u Prijedoru.

On je ocijenio da bi kompromisno rješenje bilo da ostanu na snazi smanjenja plata za 10 odsto, ali da se cijena rada sa 100 poveća na 110 KM.

„Tako bi profesori umjesto 1.000 KM dobijali 990 KM odnosno bila bi svima plata manja za jedan odsto. Ako neko misli da je 1.000 KM velika plata za jednog profesora, treba znati da su u to uračunati topli obrok, regres, zimnica i ogrev“, pojasnio je Gnjatić.

On je istakao da je odluka o štrajku donesena na nivou Republike i da je na tom nivou i formiran štrajkački odbor, te da nema štrajkačkih odbora po školama, a samim tim ni pregovora sa direktorima.

„Pregovara se sa Vladom RS i resornim ministarstvima. Nikakvo potpisivanje da li je radnik za štrajk ili nije ne dolazi u obzir niti direktori imaju pravo da traže spiskove radnika koji hoće ili neće da rade“, naglasio je Gnjatić.

Sjednici su prisustvovali predstavnici sindikalnih organizacija 30-ak škola prijedorske regije.

Republički odbor Sindikata ONK Republike Srpske na jučerašnjem sastanku donio je zaključak da uputi zahtjev resornom ministru Antonu Kasipoviću da do utorka, 15. januara, povuče instrukciju direktorima škola u Srpskoj u vezi sa provođenjem Uredbe o minimumu procesa rada.

Osim prosvjetara, štrajk za 21. januar najavili su i sindikati uprave, MUP-a i pravosuđa.

Comments are closed.