Sindikat: Prijedorska regija podržala i javne proteste i štrajk upozorenja

Predsjednik Unije sindikata budžetskih i fondovskih korisnika u Savezu sindikata Republike Srpske Duško Jandrić izjavio je da su sindikalne organizacije širom prijedorske regije dale punu podršku javnom protestu i štrajku upozorenja uperenim protiv namjere Vlade da budžetskim korisniicma smanji plate za deset odsto.

„Širom Republike Srpske, pa tako i u Prijedoru, danas se dogovaramo o operativnom planu mjera i aktivnosti kako provesti najavljene mjere sinidikalne borbe“, rekao je Jandrić novinarima u Prijedoru.

On je podsjetio da su rukovodstva pet granskih sindikata – Sindikata obrazovanja, nauke i kulture (ONK), Sindikata uprave, Sindikata radnika unutrašnjih poslova, Sindikata pravosuđa i Sindikata zdravstva i socijalne zaštite – donijela i verifikovala potrebne odluke.

„Radnici svih pet sindikata učetsvovaće na javnom protestu zakazanom za petak, 30. novembra, u Banjaluci, a u isto vrijeme svi osim radnika u zdravstvu održaće jednočasovni štrajk upozorenja“, naveo je Jandrić.

Predsjednik Regionalnog odbora Sindikata u ONK za regiju Prijedor Dragan Gnjatić rekao je da je logična podrška zdravstvenih radnika najavljenim mjerama jer svako smanjenje plata budžetskim korisnica smanjuje prihode u fondove. koji se pune doprinosima iz bruto plata.

„Odlukom o istovremenom štrajku upozorenja spriječili smo mogućnost da direktori kažnjavaju radnike zbog odsustva s posla. Bude li se to ipak dešavalo, o tome ćemo obavijestiti Međunarodnu organizaciju rada i Internacionalu učitelja“, kazao je Gnjatić.

On je naglasio da predstavnici svih sindikata moraju aktivno braniti pravo na sindikalnu borbu i opravdati naknade koje im po zakonu pripadaju.

„Imamo apsolutnu podršku članstva i to je najbitnije. Svaki sindikalni predstavnik treba da stane na čelo radnika i da učestvuje u protestima. U suprotnom, imaćemo mehanizme da smijenimo svakog predsjednika sindikalne organizacije koji ne bude ispunjavao svoje obaveze i dužnosti“, istakao je Gnjatić.

On je dodao da će detalji o organizovanom odlasku na javne proteste u Banjaluku biti precizirani na sastanku sindikalnih predstavnika regije Prijedor zakazanom za utorak, 27. novembra, kada će biti poznato i okvirno brojno stanje učesnika protesta.

„Budući da bi generalni štrajk nanio veliku štetu, nadamo se da će se odustati od najavljenog smanjenja plata i da neće biti potrebe za žešćim oblicima sindikalne borbe“, zaključio je Gnjatić.

Osim u Prijedoru, Unija sindikata budžetskih i fondovskih korisnika u Savezu sindikata Republike Srpske organizovala je u petak seriju sastanaka sa predstavnicima sindikalnih organizacija u Banjaluci, Bijeljini, Doboju, Istočnom Sarajevu, Višegradu i Trebinju radi pripreme protesta najavljenih za petak, 30. novembra u Banjaluci, tačno u podne.
SRNA

Comments are closed.