Siromaštvo: Dvanaestogodišnjak pao u nesvijest od gladi

Dvanaestogodišnji dječak, inače mještanin jednog od šest povratničkih naselja s lijeve obale Sane kod Prijedora, nedavno je tokom boravka u školi pao u nesvijest. Oni koji su ga odveli ljekaru bili su nemalo iznenađeni kad im je ljekar rekao da je nesvjesticu prouzrokovala glad, jer dječak, o kojem nakon razvoda roditelja brinu samo nena i dajdža a koji inače nemaju nikakvih primanja, nekoliko dana bukvalno ništa nije jeo.
Kako kaže Azra Novkinić, predsjednica NVO Omladinski centar „Hambarine“, ovaj slučaj nije usamljen.
– Koliko znam, roditelji dječaka su već u novim brakovima, majka ga posjećuje, otac ne. Nena i dajdža nemaju nikakvih primanja, a svi zajedno, izuzmu li se povremena dajdžina nadničenja, žive od 47 KM, koliko iznosi dječakov dječiji doplatak što je očito nedovoljno – kaže Novkinićeva.
Omladinski centar „Hambarine“ trenutno na evidenciji ima 55 porodica kojima pokušava pomoći da prežive.
– Među njima je i petočlana porodica Brdar iz Čarakova. Nakon što su joj djeca puna dva dana bila bez hrane, majka nam se potpuno očajna obratila za pomoć. Ovu i ostale siromašne porodice obilazimo najmanje dva puta sedmično. Donosimo im hranu i odjeću. Nekim od njih pokušavamo da dovršimo kuće, uvedemo vodu, struju… – kaže Novkinić.
U ovim i sličnim aktivnostima u OC ističu nesebičnu pomoć dijaspore koja je u samo jednoj od akcija, onoj za pomoć porodici Brdar, nedavno prikuplila 955 eura.

Savremeno ropstvo
O nasilju koje je pa gotovo redovan pratilac siromaštva malo se zna. Žrtve obično ćute, a alkoholizam, batine i uvrede postaju dio svakodnevice o kojoj se uglavnom ne priča.
– Oni koji izađu iz tog začaranog kruga imaju dosta problema, poput jedne sada već samohrane majke troje djece na kojoj su traume ostavile očit psihički trag. Povlači se u sebe i sve manje brine o djeci. Nasilje u porodici ne možemo „pokriti“ jednim paketom hrane i reći „to je u redu“. U taj problem moramo uključiti Centar za socijalni rad, policiju… – kaže Novkinićeva i dodaje da će vjerovatno početkom maja u Centru početi implementacija projekta „Savremeno ropstvo“ koji će se baviti upravo ovom problematikom.

Ni hrane ni para za liječenje
Azra (25) i Jasmin (38) Brdar su sa troje djece uzrasta od dvije do osam godina prošlu zimu prezimili u pomoćnom objektu u svega pet kvadrata. Drugačije nije ni moglo jer u nedovršenoj kući bez krova borave uglavnom ljeti.
– Jedna od djevojčica dobila je upalu pluća, nismo imali hrane, ni para za njeno liječenje. Ne radimo ni suprug ni ja, a svi živimo od 145 KM dječijeg doplatka – kaže Azra Brdar, koja se, vidjevši da nema izlaza, za pomoć obratila Centru u Hambarinama.
Dnevni avaz

Comments are closed.